In Petra Trebbiano d’Abruzzo 2018, een bijzondere kwaliteitswijn

In Petra

Van het huis Chiusa Grande komt deze In Petra, gemaakt van de Trebbiano druif. Een wijn met een apart verhaal.

Dat aparte verhaal heeft vooral betrekking op de vinificatie van deze witte wijn uit de Italiaanse regio Abruzzen. Maar eerst even iets over de producent: Chiusa Grande.

Chiusa Grande, van alle markten thuis

De oplettende volger van onze site weet dat ik al eerder een wijn van dit huis heb geproefd. Dat was namelijk een witte wijn uit de inheemse druif Cococciola.

Chiusa Grande is een in 1994 opgericht wijnhuis, gelegen in Nocciano, provincie Pescara. Het huis heeft ongeveer 55 hectare aan wijngaarden tot zijn beschikking. Hierin staan verschillende druivenrassen, zoals Montepulciano, Trebbiano d’Abruzzo, Pecorino en Cococciola. Maar ook “internationale” rassen als Chardonnay, Pinot Grigio, Merlot en Cabernet Sauvignon zijn vertegenwoordigt. Het huis produceert dan ook een uiteenlopend scala aan wijnen: zowel wit, rood, rosé en mousserend.

Chiusa Grande. Kalkstenen bak, vergisting met schillen

In Petra: bijzondere vinificatie

“In Petra” is de naam van een tweetal wijnen (wit en rood) die volgens een bijzondere vinificatie methode zijn gemaakt. Ik bespreek als eerste de witte variant, de rode komt later.
Deze wijn bestaat uit een blend van 85 procent Trebbiano en 15 procent Pecorino. De vergisting heeft plaatsgevonden in oude kalkstenen vaten van verschillende omvang. Een wijze van vinificatie die zo’n 1.400 jaar geleden al plaatsvond in deze regio. De vaten staan op de werelderfgoedlijst van Unesco.
De vergisting van de Trebbiano vindt eerst plaats met schillen, voor ongeveer 12 uur. Daarna worden de schillen afgescheiden van de most. Fermentatie gebeurt onder een gecontroleerde temperatuur van 20-22 graden. Na dit schilcontact wordt de wijn aangevuld met de koel (15 graden) gefermenteerde Pecorino. De wijn wordt vervolgens overheveld in RVS tanks. Hierin vindt de malolactische gisting plaats. De wijn blijft voor 60 dagen op de gistcellen liggen, waarbij bâtonnage wordt toegepast. Bâtonnage is een techniek waarbij de laag gistcellen door de most/jonge wijn wordt geroerd. Het uiteindelijke doel van deze techniek is om de wijn een vettiger, romiger en voller mondgevoel te geven. Enkele maanden na botteling is de wijn klaar voor verkoop!

Chiusa Grande. In Petra Trebbiano in wording.

Verkoper van deze bijzondere wijn en andere Italiaanse wijnen uit “echte” Italiaanse druiven is Wienaldi Wines. Als u op de banner van Wienaldi Wines klikt, te vinden aan de linkerkant van onze website, dan kunt u het complete assortiment vinden.
Aan deze bijzondere wijn hangt natuurlijk een prijskaartje. Een fles wisselt voor de prijs van € 24,50 van eigenaar. U heeft dan wel een aparte wijn in huis die zijn prijs echt waard is!

In Petra Trebbiano d’Abruzzo 2018 van Chiusa Grande

Een heldere, intense kleur. De schilweking zorgt voor een goudgele kleur die neigt naar amber. De intensiteit is 4 op een schaal van 5 voor witte wijn. Lange hangende tranen zijn zichtbaar in het glas.
De neus is een tikje ingetogen. Geuren van peer, sinaasappel, marmelade en blanke rozijnen. Ook iets marmoleum en wat florale geuren.
In de eerste aanzet licht stroef op de tong. Door de schilweking proef ik duidelijk tannines. Een vrij droog en toch iets vettig mondgevoel. In de volle smaak zit tropisch fruit (mango), wat citrus, nootachtige bitters (amandelen en walnoten) en witte peper. Stevig en fris van smaak. Een minerale frisheid. De lange afdronk is droog en rijk.

Een wijn met een puur, mineraal, fris en vrij intens karakter. In de kleur en smaak doet het wat denken aan een oranje wijn of wijn gemaakt in een qvevri (zoals in Georgië gebeurt). Deze speciale wijn proeven is dan ook iets wat je als wijnliefhebber mee moet maken!
Advies: niet te koud drinken, heel licht gekoeld geeft de optimale geur- en smaakbeleving.

Score voor de In Petra Trebbiano d’Abruzzo is 15,8 punten.

In Petra Trebbiano d'Abruzzo

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #wienaldiwines #italiaansewijn #trebbiano #pecorino

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *