In Petra Montepulciano d’Abruzzo 2016, in alle opzichten een indrukwekkende wijn

Van het huis Chiusa Grande proef ik weer een bijzondere, biologische wijn uit de lijn “In Petra”.

Eerder heb ik een witte wijn van Chiusa Grande, uit de Trebbiano en Pecorino druif op de proeftafel gehad. Wil je mijn recensie van deze bijzondere wijn lezen, klik dan HIER. De wijn is gemaakt volgens een aparte en oude vinificatie methode, waarbij kalkstenen bakken worden gebruikt. Wijnen gemaakt volgens deze methode brengt het huis Chiusa Grande uit onder de naam In Petra.
Nu is het tijd voor een rode wijn, gemaakt volgens deze methode.
Eerst even iets over de producent van deze wijn.

Chiusa Grande, inheems en internationaal

Chiusa Grande is een in 1994 opgericht wijnhuis, gelegen in Nocciano, provincie Pescara. Het huis heeft ongeveer 55 hectare aan wijngaarden tot zijn beschikking. Hierin staan verschillende druivenrassen, zoals Montepulciano, Trebbiano d’Abruzzo, Pecorino en Cococciola. Maar ook “internationale” rassen als Chardonnay, Pinot Grigio, Merlot en Cabernet Sauvignon zijn vertegenwoordigt. Het huis produceert dan ook een uiteenlopend scala aan wijnen: zowel wit, rood, rosé en mousserend.

Chiusa Grande. Schillen in de kalkstenen bak.

In Petra

De naam In Petra komt van Petra Iniqua (Pietranico). Pietranico is een klein dorp in het Pescarese-gebied en daar bevinden zich de wijngaarden. Sinds de oudheid worden hier stenen bassins gebruikt voor het maken van wijn.
De wijn is voor 100 procent gemaakt uit de Montepulciano druif. De fermentatie vindt plaats in de kalkstenen bakken, waarbij de druiven/schillen regelmatig zijn omgeroerd (bâttonage) om maximale extractie en aroma’s in de wijn te krijgen. De vergisting wordt op een temperatuur van 25-28 graden gecontroleerd. Na de vergisting is de wijn overgeheveld in stalen tanks en daar vindt de malolactische vergisting/omzetting plaats. Na botteling nog enkele maanden flesrijping en dan is de wijn klaar.

Chiusa Grande. Wijn leeft!

Verkoper van deze bijzondere wijn en andere Italiaanse wijnen uit “echte” Italiaanse druiven is Wienaldi Wines. Als u op de banner van Wienaldi Wines klikt, te vinden aan de linkerkant van onze website, dan kunt u het complete assortiment vinden.
Aan deze bijzondere wijn hangt natuurlijk een prijskaartje. Een fles wisselt voor de prijs van € 24,50 van eigenaar. De wijn is zijn prijs dubbel en dwars waard, leest u mijn proefnotitie maar eens…

In Petra Montepulciano d’Abruzzo 2016

Een diep donkere, granaatrode kleur. Geconcentreerd met een intensiteit van 4/4,5 op een schaal van 5.
Een prachtige neus openbaart zich in het glas. Kersen en zwarte bessen. Aardse geuren van bosgrond. Confiture, vanille en gerookt vlees. Een klein snufje lijm (aceton). Goed open en rijk.
Een volle, massieve binnenkomst in de mond. Rijk aan tannine met fijne zuren die frisheid geven. Daardoor is de wijn niet log. Zoet rijp fruit van zwarte kersen. Bittere chocolade, cacao en wat peper. Dit is dik, rijk sap. Subtiel kruidig en complex. De afdronk is talmend en licht drogend.

De op bovenstaande wijze gevinifieerde Montepulciano heeft een robuuste en geconcentreerde wijn opgeleverd met een weelderig en rijk smaakpalet. Een wijn die, mede door zijn complexiteit, grote indruk maakt. Een smaakbeleving op zich!
Een hoge totaalscore in combinatie met de prijs is reden om de wijn te onderscheiden met een zilveren medaille.

Een score die er niet om liegt voor de In Petra Montepulciano d’Abruzzo van Chiusa Grande: 17,7 punten.


#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #wienaldiwines #abruzzo #montepulciano #italiaansewijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *