Ile la Forge 2015, Chardonnay, Pays d’Oc, Frankrijk

Ile la Forge 2015, Chardonnay, Pays d'Oc, Frankrijk

Eindelijk weer een lekker chardoneetje op de proeftafel.

IGP Pays d’Oc, eigenlijk helemaal geen slecht alternatief voor een gewone DOC, of AOP (zoals het tegenwoordig ook mag heten). Wel mindere kwaliteitseisen, maar dat hoeft nog niet te betekenen dat het een mindere wijn hoeft te zijn.
De regels om wijn te maken ligt in de Pays d’Oc gewoon wat makkelijke. Meer vrijheid om mooie wijn te maken. Meer vrijheid voor de wijnboer. Die vrijheid moeten ze alleen niet misbruiken om meer geld te verdienen met mindere wijnen.
De consument is ook niet achterlijk, die proeft heus wel of een wijn vies is of zelfs maar gewoon een mindere wijn, daar hoef je geen wijnkenner voor te zijn.

Deze Ile la Forge 2015, Chardonnay, Pays d’Oc, Frankrijk is dus een ‘gewone’ IGP, maar wel een uit een mooi wijngebied.

Het is in het zuiden van Frankrijk vaak makkelijker om wijn te maken dan in het noorden van Frankrijk en dat kun je ook terugzien in de prijzen. Deze wijn kun je kopen bij de Wijnconcurrent op https://www.dewijnconcurrent.nl/wijn/ile-la-forge-estate-chardonnay/ voor € 9,95.

Geproefd:
Ile la Forge 2015, Chardonnay, Pays d’Oc, Frankrijk

Kleur: medium volle strogele kleur en een lichte rand / 2,7

Neus: een prachtige neus. Veel citroenzuur met een combinatie van rijpe en tropische tonen. Als fruit vind ik meloen en abrikoos en uiteraard wat citroen. De citroen maakt de wijn heerlijk fris en geeft je geen indruk dat het hier om een zuidelijke Franse wijn gaat. De neus is diep en goed vol met krachtige tonen / 3,9

Smaak: iets boterig (hoogstwaarschijnlijk houtopvoeding) en veel vanille tonen. Ook komt de wijn vrij zoetig over. Ook vind ik de Ile la Forge 2015, Chardonnay, Pays d’Oc, Frankrijk aan de rijpe kant met vettige en tropische tonen en bijna als een dikke Amerikaan. Als fruit vind ik meloen en abrikoos met een zoutig mineraal en de body is vol. De Chardonnay is medium complex, dik en vet met een brede afdronk / 7,1

Mijn conclusie over de Ile la Forge 2015, Chardonnay, Pays d’Oc, Frankrijk: over extractie en overrijp. Tot een heerlijke wijn met vette houttonen die bijna Amerikaans overkomt, maar dan met een Frans prijskaartje. Goed vol en dik en een prachtig glas wijn die het bij vettige vis prachtig gaat doen. Heb je deze Ile la Forge 2015, Chardonnay, Pays d’Oc, Frankrijk uit de Verenigde Staten, dan betaal je zeker het dubbele / 2,0

Ik geef deze Ile la Forge 2015, Chardonnay, Pays d’Oc, Frankrijk een dikke XX ½ ster en als totaal kom ik dan op 15,7 punten. Een prachtige score voor een prachtige wijn….

 

Ile la Forge 2015, Chardonnay, Pays d'Oc, Frankrijk

 

Martin