Il Vino dei Poeti Rosé Spumante van Bottega, sparkling en feestelijk

De feestdagen zijn in aantocht. Op de proeftafel staat een sparkling rosé van producent Bottega. Een (feest)wijn die helemaal past bij deze speciale tijd van het jaar.

Producent van deze wijnen is Bottega, een grote Italiaanse drankenonderneming en dat in de ruimste zin van het woord. Het bedrijf heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot in de zeventiende eeuw. De “stamvader” Andrea Bottega, kweekte al in 1635 wijnstokken op de heuvels boven de Molinetto della Croda di Refrontolo, in de regio Veneto.

Tegenwoordig zijn de gedistilleerde dranken en wijnen van Bottega verkrijgbaar in 140 landen over de gehele wereld. De fraai ogende flessen (het oog wil ook wat) met mousserende wijn (prosecco) zijn vaak te zien bij verschillende luchtvaartmaatschappijen.  Bottega heeft een breed scala aan gedistilleerd met o.a. grappa, gin, wodka, vermouth en verschillende likeuren (limoncello). Maar waar het allemaal mee begonnen is, wijn, blijft een een belangrijke plaats innemen bij Bottega. Het bedrijf heeft wijnmakerijen in verschillende regio’s van Italië, zoals in Valpolicella (Veneto) waar o.a. Amarone della Valpolicella wordt geproduceerd  en in Montalcino (Toscane), waar Brunello di Montalcino wordt gemaakt.

Deze rosé spumante is afkomstig van wijngaarden uit de DOC Venezia. Il Vino dei Poeti is een lijn van mousserende wijnen, waarvan deze rosé er één van is. De wijn is een assemblage van 85 procent Glera (dé Prosecco druif) en 15 procent Pinot Noir. Bij Bottega vinden ze de uitstraling van de fles een belangrijke (verkoop)factor. Dat komt tot uitdrukking in de feestelijk ogende fles en etiket waarin de wijn is gebotteld. Het alcoholpercentage is 11,5 procent.

Il Vino dei Poeti Rosé Spumante van Bottega

Een vrij lichte zalm-rosé kleur. Dunne belletjes zijn lichtjes zichtbaar in het glas.
De neus komt wat moeizaam los, iets wat ik wel vaker ervaar bij mousserende wijnen. Ik ruik fruitaroma’s van rode appeltjes en aardbeien. Ook wat lichte minerale tonen, de geur van natte kiezels.
Sappig, niet strak droog in de mond. Een flink bittertje van rode grapefruit geeft “bite” en frisheid. Ook in de smaak zijn de rode appeltjes aanwezig, vergezeld met wat limoen. Impressies van brioche, merenque en cassis. De mousse is rustig en elegant, goed verweven in het smaakpalet.

Een fijne sparkling rosé van Bottega. Het citrusachtige bittertje geeft stevigheid. Mooie wijn om de feestdagen mee door te brengen.

Score voor de Il Vino dei Poeti van Bottega: 13,5 punten.

Verschillende wijnen van Bottega zijn, ook in mooie geschenkdozen, nu exclusief verkrijgbaar bij Wienaldi Wines, gevestigd in het Noord-Hollandse De Rijp. De verkoopprijs voor deze Sparkling rosé is € 12,50.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *