Il Torrione Montefalco Rosso 2013, een donkere, aardse wijn

Uit het prachtige Umbrië komt deze Montefalco Rosso, van het huis Il Torrione.

Over Il Torrione

Il Torrione is eigenlijk meer dan een wijnhuis, het is een “Agriturismo” met appartementen, wijngaarden en olijfgaarden, gelegen bij het middeleeuwse plaatsje Saragano. De op het zuidwesten gerichte wijngaarden bevinden zich op een hoogte van ongeveer 350 meter boven zeeniveau en hebben een (bescheiden) omvang van 2 hectare. De druivenrassen die bij Il Torrione verbouwd worden zijn Sagrantino, Sangiovese, Merlot en Trebbiano Spoletino. Er worden wijnen geproduceerd onder de herkomstbenamingen Montefalco Rosso DOC, Montefalco Sagrantino DOCG en Umbria IGT. In het assortiment van Il Torrione bevinden zich deze Montefalco Rosso, uiteraard de Montefalco Sagrantino, een passito uitvoering van de Montefalco Sagrantino, een rode wijn onder herkomstbenaming Umbria IGT en een witte wijn gemaakt van de Trebbiano Spoletino.

Vinificatie van de Montefalco Rosso

Montefalco Rosso bestaat uit een blend van drie druivenrassen. Dat zijn de Sangiovese (70 procent), Sagrantino (15 procent) en Merlot (15 procent). Tijdens de vinificatie vindt er een schilweking van 14 dagen plaats. Geen houtrijping, de wijn rijpt 18 maanden in stalen vaten en daarna 12 maanden in de fles. Het alcoholpercentage van deze wijn uit de oogst van 2013 is 14 procent.

Waar verkrijgbaar?

Voor kwaliteitswijnen uit Umbrië verwijs ik u graag naar Umbriawijn.nl. De wijn(web)shop heeft een uitgebreid assortiment van meer dan 80 wijnen uit deze streek. Daarnaast kunt u ook terecht voor andere delicatessen uit Umbrië, zoals olijfolie, truffel producten, risotto, pasta, balsamico etc.
Een echte “Umbrië” specialist dus!
Aan deze Montefalco Rosso van Il Torrione hangt een prijskaartje van € 11,95.

Il Torrione Montefalco Rosso 2013

Een diepe kleur, granaatrood met een intensiteit van 4 uit 5 voor rode wijn. In de rand zie ik wat terracotta-achtige tinten.
De neus is sterk geurend en indringend. Gebrande koffiebonen, een tikje vanille (ondanks dat wijn geen hout heeft gezien) en de geur van een kampvuur. Fruit van zwarte bessen. Uitgesproken en aromatisch.
Wat schraal en drogend in de eerste aanzet. Vrij hoge, prominente zuren tegenover donker (gestoofd) fruit van kersen en bosbessen. Smaakimpressies van pruimtabak, koffie, salmiak en jodium. Gerijpt en aards. Een lange, wat droge en iets peperige afdronk.

Een rode wijn die typisch is voor Montefalco Rosso: flink aromatisch in de neus en wat ruw en woest in de mond met stevige zuren en mooie aardse smaken.
De prijs/kwaliteit verhouding is goed voor een bronzen wijngekken medaille!

Een uitstekende score voor de Montefalco Rosso van Il Torrione: 15,7 punten.

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #umbriawijn #italiaansewijn #montefalcorosso