Il Falchetto Arneis 2018, soepel en fruitig wit uit Piemonte

Uit de Noord- Italiaanse regio Piemonte komt deze witte wijn, gemaakt uit de Arneis druif.

De Arneis is één van de vele inheemse druiven die wijnland Italië rijk is. Wat is dat eigenlijk voor een druif, die verbouwd wordt in Piemonte?

Arneis: de kleine moeilijke

Arneis betekent letterlijk: de “kleine moeilijke/lastige”. Een druif die lastig te verbouwen is, gevoelig is voor schimmel en een laag rendement heeft. Dat verklaart ook waarom de druif, begin jaren zeventig van de vorige eeuw, bijna uitgestorven was. Een groep Barolo producenten heeft de druif echter weer nieuw leven in geblazen. Arneis is aangeplant in het Roero- en Langhe gebied. De meeste producenten passen geen houtopvoeding toe bij wijnen gemaakt van de Arneis. De druif heeft een relatief lage zuurgraad en is redelijk aromatisch. Arneis wordt ook wel de “witte Nebbiolo” genoemd.

Tenuta Il Falchetto

Op hemelsbreed zo’n 10-15 kilometer ten oosten van het stadje Alba ligt Tenuta Il Falchetto, de producent van deze Arneis. Het bedrijf, gevestigd in Santo Stefano Belbo, wordt thans gerund door de gebroeders Giorgio, Fabrizio en Adriano Forno. Op verschillende locaties in de wijde omgeving heeft men wijngaarden in bezit. Il Falchetto werkt met verschillende druivenrassen zoals Moscato, Dolcetto, Barbera, Chardonnay, Merlot,Cabernet Sauvignon, Pinot Nero en deze Arneis.

Op de proeftafel staat een wijn die voor 100 procent gemaakt is uit de Arneis, afkomstig van wijngaarden gelegen op zandgronden aan de linkeroever van de Tanaro-rivier. Het alcoholpercentage is 13 procent.
De wijn is verkrijgbaar bij de betere wijnspeciaalzaak. Een fles van deze Arneis wisselt voor de prijs van € 9,95 van eigenaar.

Il Falchetto Langhe Arneis 2018

Licht strogeel van kleur met een groene schakering erin. Helder. De kleurintensiteit is te waarderen met een 2 op een schaal van 5.
De neus opent zich goed, de fruitaroma’s stuiven je glas uit! Het zachte en rijpe fruit van peer en perzik is duidelijk aanwezig. Ook een mineralige ondertoon van natte kalk. Een plezierige neus die veel doet beloven.
Een licht vettig mondgevoel. Sappig en rond met boordevol fruit (peer/perzik/nectarines), maar ook tropische soorten zoals meloen. Wat witte peper en een nootachtig bittertje. Fijne, delicate zuren die voor een frisse toon zorgen tegenover het weelderige, rijpe fruit. Wat kruidigheid en warmte in de lange afdronk.

Deze Arneis van Il Falchetto is een soepele, volle en fruitige wijn met een subtiele kruidigheid. De Arneis druif heeft wat mij betreft de reden van zijn bestaansrecht dubbel en dwars aangetoond. Een wijn die je doet verlangen naar nog een glas!

Score voor deze Arneis van Il Falchetto is een uitstekende 15,2 punten.

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #italiaansewijn #piemonte #arneis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *