Hoeve Nekum Riesling 2016, degelijke Riesling van Nederlandse bodem

In het mooie Zuid-Limburgse Jekerdal ligt Hoeve Nekum. Ik neem een fles Riesling van deze producent onder de loep.

Hoeve Nekum is een wijngoed gelegen in het Jekerdal bij Maastricht. De familie Bollen bewoond de hoeve al sinds 1934. In 1988 is men gestart met de aanleg van de wijngaard. Wijngaardeniers Math en Elsa Bollen zwaaien thans de scepter over de 6 ha aan wijngaarden. De wijngaarden van Hoeve Nekum bevinden zich op de (voor Nederlandse begrippen) steile (tot 42%) zuid- en zuid-oost hellingen van de Louwberg. De kalkrijke bodem bestaat uit een dunne laag löss op een ondergrond van grind en mergel. Er wordt in totaal met 8 verschillende druivenrassen gewerkt, waarvan de belangrijkste de Rivaner, RieslingAuxerrois en Pinot Noir zijn . Hiermee worden witte wijnen, rode wijnen en een rosé geproduceerd. Hoeve Nekum heeft een goede reputatie in de Nederlandse wijnwereld.

In het glas staat de Riesling uit het goed geslaagde oogstjaar 2016. Een jaar wat zich vooral kenmerkte door een warme nazomer in de maand september. Het alcoholpercentage is 12,5 procent.

Hoeve Nekum Riesling 2016

Een heldere, licht strogele kleur met een gemiddelde intensiteit.
De neus is wat terughoudend, ook na het nodige “losschudden”. Aroma’s van gele appels, kruisbes en de geur van natte kiezels.
In de eerste aanzet geprononceerde zuren, maar die zijn niet storend. Rijp zoet fruit van abrikozen. Mooie bitters die doen denken aan gele grapefruit en marmelade. Iets tintelend op de tong. Sappig en redelijk vol, zelfs iets mollig. Een lange citrusachtige afdronk maakt het af.

Deze Riesling van Hoeve Nekum maakt een evenwichtige indruk. Een minpuntje is dat de neus wat achter blijft. Deze fijne wijn kan zonder problemen nog wel een jaar of drie bewaard worden.

De score voor Hoeve Nekum Riesling 2016 is 14,4 punten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *