Hoeve Nekum Cuvée 2019, een fijne Nederlandse wijn verkrijgbaar in de supermarkt

Deze Cuvée 2019 van Hoeve Nekum kwam ik bij toeval tegen in de supermarkt. Nieuwsgierig als ik ben, nam ik een fles mee.

Wijn uit Nederland zie je zelden in de supermarkt. Dat komt simpelweg omdat de meeste Nederlandse wijnen prijstechnisch op een te hoog niveau zitten voor de supermarktketens. Een fles Nederlandse wijn onder de tien euro is namelijk niet zo makkelijk te vinden. Onlangs was ik in Zuid-Limburg bij een supermarkt van Jan Linders en daar viel mijn oog op deze Cuvée 2019 van Hoeve Nekum. Prijs: € 7,99. In de winkelwagen met die fles!

Hoeve Nekum is een wijngoed gelegen in het Jekerdal bij Maastricht. In 1988 is men gestart met de aanleg van de wijngaard. Wijngaardenier Math Bollen zwaait de scepter over de 3 ha aan wijngaarden. De wijngaarden van Hoeve Nekum bevinden zich op de steile (tot 42%) zuid- en zuid-oost hellingen van de Louwberg. De bodem bestaat uit een dunne laag löss op een ondergrond van grind en mergel. Er wordt met 4 verschillende druivenrassen gewerkt, te weten Rivaner, Riesling, Auxerrois en Pinot Noir. Hiermee worden witte wijnen, rode wijnen en een rosé geproduceerd. Hoeve Nekum heeft een goede reputatie in de Nederlandse wijnwereld.

Deze Cuvée 2019 van Hoeve Nekum bestaat uit een blend van de druivenrassen Auxerrois, Riesling en Rivaner. Het alcoholgehalte is een “lichte” 12 procent en de flesafsluiter bestaat uit een kurk.

Hoeve Nekum Cuvée 2019

Licht strogeel van kleur, helder met een gemiddelde kleurintensiteit.
De neus heeft een wat zoet aroma, afkomstig van rijp fruit. Wat muskaat, citrusfruit en perzik. Plezierige neus.
Licht tintelend op de tong. Gele appel en peer. Iets witte peper. Sappig en “druivig”. Geen hoge zuren: gemiddeld en goed geïntegreerd. Een smaak die soepel, rond en vol is, balancerend tussen droog en vettig.

Deze Cuvée 2019 van Hoeve Nekum is een fijne, uitgebalanceerde vriendelijke blend die vele wijnliefhebbers zal aanspreken. Een uitstekende poging om het publiek in de supermarkt kennis te laten maken met Nederlandse wijn. Goede prijs/kwaliteit verhouding.

Een goede score voor de Cuvée 2019: 14,2 punten.

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #janlinders #limburgsewijn #nederlandsewijn #hoevenekum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *