Heymann-Löwenstein Uhlen Laubach 2019, onberispelijk Riesling

Op deze nationale feestdag heb ik mijn feestje met deze Riesling in optima forma: De Uhlen Laubach van het Weingut Heymann-Löwenstein.

Weingut Heymann-Löwenstein is in 1980 overgenomen door Reinhard en Cornelia Heymann-Löwenstein. Dochter Sarah deelt de bedrijfsfilosofie van haar ouders en maakt ook deel uit van het “team”. Reinhard Löwenstein presenteert zijn wijnen als een filosoof. Op de website van het bedrijf vind je haast poëtische omschrijvingen van zijn topwijngaarden. Reinhard is één van de meest markante en gerespecteerde wijnmakers in Duitsland en produceert sublieme wijnen op zijn steile terraswijngaarden in de “Terrassenmosel”.
De combinatie van de leistenen bodem, lage opbrengsten en doorgaans late pluk brengen intense Rieslings voort. De wijnen worden gebotteld in opvallende, donkerblauw-groene flessen. Wat mij verder opvalt aan de flessen is dat de flesafsluiter bestaat uit een schroefdop, ook bij de hoger geklasseerde exemplaren, zoals deze Uhlen Laubach.

De poëtische beschrijving van de Uhlen Laubach luidt als volgt: “Geologische definitie: Devoon, Laubach-heuvellagen. Een zanderige leisteen die door zijn sterke kalkgehalte tot 10% grijs gekleurd is. Veel stenen bevatten fossielen van mosselen en koraal die voldoende zuurstof vonden om in het ondiepe water te gedijen. Met de lagen van de Laubach komen we aan het einde van ons “Devoon” bereik: de oceaan, die ooit tot 10 km diepte dook, vulde zich uiteindelijk met sedimenten. 
We telen hier drie percelen van in totaal 2,5 ha. Oriëntatie: ZZW, hoogte 75 – 240 m, helling 100 tot 150%, gemiddelde leeftijd van de wijnstokken: meer dan 50 jaar. Een sterk deel is niet geënt. Classificatie: VDP.GROSSE LAGE.”
 

Zoals gebruikelijk bij Heymann-Löwenstein wordt de wijn uitsluitend gevinifieerd met wilde gisten, in houten vaten en zonder toevoeging van enzymen of klaringsmiddelen. De wijn rijpt minstens tot de zomer van het jaar volgend op de oogst op de droesem. De Uhlen Laubach wordt droog geproduceerd en draagt ​​de aanduiding VDP.GROSSES GEWÄCHS. Alcohol is 13 procent.
Een draai aan de schroefdop volstaat om het glas te vullen…

Heymann-Löwenstein Uhlen Laubach 2019

Fonkelend helder en licht goudgeel in het glas. Een vrij hoge kleurintensiteit.
En dan de neus, wow! Bijna niet te beschrijven, maar ik doe een poging. Aroma’s van honing, smeerolie (geen pètrol), natte leisteen, iets teer en bosgrond. Fruit van knisperend gele appels, ananas en citroen. Enorm rijk met een overweldigende mineraliteit.
Vol in de mond met uitgesproken bitters van het citrusfruit. Het citrusfruit spat er sowieso vanaf. Gele grapefruit, citroenzeste, perzik, oosterse kruiden en witte peper. Slank en sappig met een romig randje. Niet beendroog. De intensiteit van de smaak is enorm en slaat mijn smaakpapillen bijna knock-out, evenals de intense minerale tonen. Mondreinigend, speekselopwekkend en spatzuiver. Een lange, elegante afdronk waarin de mineralen weer een hoofdrol spelen. Enorm rijk.

Dit is Riesling optima forma. De neus en smaak herbergen een enorme expressie van het Terrassenmosel-terroir. Een expressie die zijn weerga niet kent, van een woeste schoonheid. Een wijn voor de ware Riesling-fanaat, waaronder ik dus. Kan het nog beter, vraag ik mij af…

Score voor de Uhlen Laubach 2019 van Heymann-Löwenstein: 18,8 punten.

foto van een ansichtkaart: Terrassenmosel, Laubach

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *