Heymann-Löwenstein Schieferterrassen 2020, fenomenaal.

In de steile Terrassenmosel ligt het Weingut Heymann-Löwenstein. Als Riesling-liefhebber moet je deze wijnen geproefd hebben!

Op een warme zomerse dag in augustus bezochten wij Weingut Heymann-Löwenstein in het plaatsje Winningen. In een prachtige setting hebben wij daar uitzonderlijk mooie Rieslings geproefd en uiteraard ook wat flessen mee naar huis genomen. Ik trap af met de Schieferterrassen uit het oogstjaar 2020. Er komen nog meer mooie proefnotities van dit Weingut, dus blijf ons volgen!

Allereerst even iets over deze markante producent.
Weingut Heymann-Löwenstein is in 1980 overgenomen door Reinhard en Cornelia Heymann-Löwenstein. Dochter Sarah deelt de bedrijfsfilosofie van haar ouders en maakt ook deel uit van het “team”. Reinhard Löwenstein presenteert zijn wijnen als een filosoof. Op de website van het bedrijf vind je haast poëtische omschrijvingen van zijn topwijngaarden. Reinhard is één van de meest markante en gerespecteerde wijnmakers in Duitsland en produceert sublieme wijnen op zijn steile terraswijngaarden in de “Terrassenmosel”.
De combinatie van de leistenen bodem, lage opbrengsten en doorgaans late pluk brengen intense Rieslings voort. De wijnen worden gebotteld in opvallende, donkerblauw-groene flessen. Wat mij verder opvalt aan de flessen is dat de flesafsluiter bestaat uit een schroefdop, ook bij de hoger geklasseerde exemplaren.  

Alle wijnen worden uitsluitend gevinifieerd met wilde gisten en zonder toevoeging van enzymen of klaringsmiddelen. Fermentatie en rijping geschiedt in RVS tanks en in grote houten vaten. Naast Riesling zijn er ook percelen met Pinot Noir. Hiervan wordt Blanc de Noir gemaakt en rode wijn.

Schieferterrassen

Heymann-Löwenstein gebruikt de term “Schieferterrassen” voor wijnen afkomstig van de percelen van ERSTE LAGE locaties, die groeien in de leisteen van de Devoon-lagen van de Rittersturz-heuvel.
Men teelt hier 12 percelen van in totaal 5,2 ha. De percelen zijn zuid/zuidoost tot zuid/zuidwest geöriënteerd. De hoogte van de hellingen is 75 – 180 m boven zeeniveau. De gemiddelde leeftijd van de wijnstokken is ca. 50 jaar. 

Heymann-Löwenstein Schieferterrassen 2020

Een heldere, intens goudgele kleur. Dunne tranen in het glas. Prachtig.
Uitgesproken neus, open en complex. Fruitaroma’s van ananas, gele appels en abrikoos. De geur van acacia. Kruidig, iets rokerig, vuursteen. Fantastische mineraliteit. Een geweldig bouquet.
Wow, wat een binnenkomst! Krachtig, vol en rijk. Witte peper, ijzer, zoutige mineralen, silex. Gele grapefruit, citroenschillen en knapperige appels. Precieze zuren die voor een ongekende spanning zorgen. Puur en expressief. Speekselopwekkend en mondreinigend. Wat kan Riesling allemachtig mooi zijn.

Waanzinnige wijn! Dit is Riesling van zeer hoog niveau, in de overtreffende trap. En dan is dit nog niet eens de top uit het assortiment van Heymann-Löwenstein. Een wijn die barst van de spanning en concentratie.

Score voor de Schieferterrassen 2020 van Heymann-Löwenstein: 18,2 punten.

Foto gemaakt van ansichtkaart, wijngaarden Heymann-Löwenstein

Prijsindicatie: deze fles had een prijskaartje van € 23,50 (af wijngaard). De wijnen van Heymann-Löwenstein zijn in Nederland verkrijgbaar bij Wijnkoperij De Gouden Ton.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *