Heymann-Löwenstein Schieferterrassen 2019, fenomenaal op herhaling

Ruim een week geleden recenseerde ik de Schieferterrassen 2020, nu is het de beurt aan de 2019. En ook dit is een fenomenale wijn.

Heymann-Löwenstein is een vooraanstaand Weingut, gelegen in Winningen aan de Mosel. In mijn recensie van de Schieferterrassen 2020 heb ik dit wijnbedrijf geïntroduceerd, dus klik hier voor meer informatie over deze producent.

De Schieferterrassen 2019 staat thans in mijn glas. Een jaargang die, wat mij betreft, zeer precies en volledig de sublieme karaktereigenschappen van de Riesling tot uitdrukking brengt. Overigens zijn meerdere wijnproducenten in de Mosel die mening toegedaan.
Heymann-Löwenstein gebruikt de term “Schieferterrassen” om wijnen te beschrijven van de percelen van de ERSTE LAGE locaties, die groeien in de leisteen van de Devoon-lagen van de Rittersturz-heuvel.
Men teelt hier 12 percelen van in totaal 5,2 ha. De percelen zijn zuid/zuidoost tot zuid/zuidwest geöriënteerd. De hoogte van de hellingen is 75 – 180 m boven zeeniveau. De gemiddelde leeftijd van de wijnstokken is ca. 50 jaar. 
Een draai aan de schroefdop en het glas kan worden gevuld…

Heymann-Löwenstein Schieferterrassen 2019

Prachtig goudgeel van kleur. Een hoge kleurintensiteit, zeer mooi.
Een neus die zich fantastisch opent. Honing en blanke rozijnen. Citrus- en tropische fruitaroma’s in één glas. Natte kalk, mineralen, licht rokerig, bijna animaal. Expressief en complex.
Iets tintelend op de tong. Wat drogend ook. Citroenzeste, gele grapefruit, verse ananas en peer. Witte peper, wat ook terugkomt in de lange afdronk. Puntige, hoge zuren die mooi verweven zijn. Speekselopwekkend. Een wijn met een geweldige intensiteit en spanning tussen bitter, zuur en zoet. Spitzenklasse!

Kan het nog mooier? Waarschijnlijk wel, want dit is niet de top van het assortiment bij Heymann-Löwenstein. Puur, geconcentreerd en zuiver sap uit de Riesling druif. Wat een waanzinnig niveau! Serveertip: een stukje pikante Gorgonzola. Maar eerst puur proeven en genieten!

Score voor de Schieferterrassen 2019 van Heymann-Löwenstein: 18,3 punten.

Prijsindicatie(af wijngaard): € 23,50. In Nederland zijn de wijnen van Heymann-Löwenstein verkrijgbaar bij Wijnkoperij De Gouden Ton.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *