Heymann-Löwenstein Schieferterrassen 2012, springlevend en ongekend spannend

Na zeer succesvolle jonge jaargangen van deze Schieferterrassen te hebben geproefd, stort ik mij nu op een wijn uit 2012.

Vorig jaar heb ik van Heymann-Löwenstein de Schieferterrassen 2019 en 2020 besproken. Stuk voor stuk wijnen die bij mij een enorme indruk achterlieten. Ik ben dan ook zeer benieuwd hoe de Schieferterrassen uit 2012 voor de dag komt.

Heymann-Löwenstein gebruikt de term “Schieferterrassen” voor wijnen afkomstig van de percelen van ERSTE LAGE locaties, die groeien in de leisteen van de Devoon-lagen van de Rittersturz-heuvel aan de Moezel.
Men teelt hier 12 percelen van in totaal 5,2 ha. De percelen zijn zuid/zuidoost tot zuid/zuidwest geöriënteerd. De hoogte van de hellingen is 75 tot 180 m boven zeeniveau. De gemiddelde leeftijd van de wijnstokken is ca. 50 jaar. 

Alle wijnen van Heymann-Löwenstein worden uitsluitend gevinifieerd met wilde gisten en zonder toevoeging van enzymen of klaringsmiddelen. Fermentatie en rijping geschiedt in RVS tanks en in grote houten vaten. Naast Riesling zijn er ook percelen met Pinot Noir. Hiervan wordt een Blanc de Noir gemaakt en een “Schieferterrassen in Rot”.

Deze Schieferterrassen is gemaakt van de Riesling druif. De wijn bevat een stevige 13,5 procent alcohol. De flesafsluiter bestaat uit een schroefdop. Ik heb deze wijn gekocht op het Weingut zelf voor de prijs van 33 euro.
Verschillende wijnen van Heymann-Löwenstein zijn overigens in Nederland verkrijgbaar bij Wijnkoperij de Gouden Ton.

Heymann-Löwenstein Schieferterrassen 2012

Goudgeel in het glas. De kleurintensiteit waardeer ik op 4 uit 5.
Het eerste wat ik ruik is pètrol. Niet overdadig, maar wel aanwezig. Ik hou er wel van. Fruitaroma’s van gele appels, ananas en limoen. Iets eucalypthus en een snufje custard. Wat ijzerig. Een complexe, gelaagde neus met veel mineraliteit.
Vol en rond op de tong. Iets romig. Rijp, zoet fruit van lychee, peer en meloen. Daarnaast citrusfruit, gele grapefruit en gember. “Spritzige” zuren, zoals dat zo mooi heet in het Duits. Prachtig rijke en intense citrusbitters, wat kruidigheid en licht zoutige mineralen. Speekselopwekkend. Een talmende afdronk met heerlijke smaken van citroenzeste.

Een rijke wijn met een geweldige spanning. Thans 10 jaar oud, maar springlevend, met een uitgesproken karakter. Dit is Riesling van topklasse! Heymann-Löwenstein blijft mij verbazen.

Score voor de Schieferterrassen 2012 van Heymann-Löwenstein: 18,2 punten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *