Heymann-Löwenstein Röttgen 2020, intensiteit.

Laat ik dit nieuwe jaar eens openen met een waanzinnige topwijn van Heymann-Löwenstein uit de Terrassenmosel!

Vorig jaar heb ik twee jaargangen Schieferterrassen geproefd van deze markante wijnmaker uit de Moezel. Die wijnen maakten een geweldige indruk. Met deze Röttgen ga ik een trede hoger. Dit is een droge Riesling, afkomstig van een Grosse Lage locatie en daarom met de kwalificatie Grosses Gewächs (GG).

Op de website van Heymann-Löwenstein valt de volgende fantastische omschrijving van de steile Röttgen-wijngaard te vinden:
Geologische definitie: Devoon, Rittersturz heuvellagen. Blauwe leisteen, waarvan het ijzergehalte zo snel oxideert bij contact met de lucht dat het oppervlak de primaire indruk wekt van een geelbruine verkleuring. Op sommige bijzonder blootgestelde plaatsen kookt de hitte van de zon zelfs de aardolie (die begon als plankton) recht uit de leisteen, die dan als een blauwe glans over de helling ligt. 
We telen hier vier percelen van in totaal 2,1 ha. Oriëntatie: Zuidoost, hoogte 80 – 180 m, helling 100 tot 170%, gemiddelde leeftijd van de wijnstokken: meer dan 60 jaar, waarvan een aanzienlijk deel niet geënt. Classificatie: VDP.GROSSE LAGE.”  

Ik weet niet hoe het u vergaat, maar ik word razend enthousiast van dit soort teksten en uitermate benieuwd naar de wijn. Dus gauw de schroefdop (jazeker) opendraaien en het glas vullen…

Heymann-Löwenstein Röttgen 2020

Licht goudgeel van kleur. Iets parelend in het glas.
De neus is in eerste instantie wat “dicht”. Later, na enig walsen, komt er veel meer los. Geconcentreerd citrusfruit en ananas. De geur van leisteen waar op het eind van een warme dag een regenbui overheen is gegaan. Honing. De aroma’s zijn subtiel, elegant en gelaagd.
In de mond…naar adem happen. Wow, wat een intensiteit! Zoute mineralen, witte peper, zwart-wit poeder en iets ziltig. Knisperende gele appels en rijpe peren. De spannende combi van rijp geel fruit en precieze zuren, die volledig opgaan in het expressieve smaakpalet. Droog, maar niet strak droog. Sappig, speekselopwekkend en licht prikkend op de tong. Een geweldige lengte en talmende afdronk.

Enorm intense, geconcentreerde Riesling van topniveau. Alles is in balans, helemaal af. Bovendien is deze wijn zeer verfijnd, in dat opzicht onderscheidt deze Röttgen zich van de Schieferterrassen. Een beest van een wijn en een must voor Riesling fanaten.

Score voor de Röttgen 2020 van Heymann-Löwenstein: 18,5 punten.

Foto ansichtkaart Röttgen wijngaard

Prijsindicatie: deze fles had een prijskaartje van 41 euro (af wijngaard). De wijnen van Heymann-Löwenstein zijn in Nederland verkrijgbaar bij Wijnkoperij De Gouden Ton.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *