Heida Visperterminen 2011, St. Jodern Kellerei, AOC Wallis, Zwitserland

Heida Visperterminen 2011

Op de proeftafel: een witte wijn van grote hoogte, de hoogste wijnberg van Europa in het Zwitserse Wallis.

Het Walliser plaatsje Visperterminen staat bekend om zijn wijnberg, waar op 650 tot 1150 meter boven zeeniveau op succesvolle wijze bijzondere wijnen geproduceerd worden. De wijn is gemaakt uit de Heida-druif, een zeer oude druivensoort. Deze druiven houden van de licht kalkhoudende klei- en zandgrond, de sterke zonnestralen en de hoogte van dit aanbouwgebied.
De Kelten kweekten al wijndruiven in Visperterminen, zoals archeologische vondsten aangetoond hebben. Tegenwoordig is in het zogenaamde Heida-dorp zo’n 42 hectare grond beplant met wijnranken. De drie wijnkelders bieden proeverijen aan, een wijnleerpad informeert over de verschillende wijn- en druivensoorten en kweekmethoden.

Ik heb deze “Perle der Alpenweine”, zoals hij ook wel wordt genoemd, bij de lokale Coop-supermarkt gekocht voor de prijs van CHF 21,90, dat is omgerekend ongeveer € 18,50. De wijn heeft een alcoholpercentage van 14,2 procent. De jaargang 2011 staat in Zwitserland bekend als een zeer goed oogstjaar. Weinprobe!

Heida Visperterminen 2011 St. Jodern Kellerei

Een stro- tot goudgele kleur, niet helder, wat troebel (1,8).
In de neus muskaat, abrikozen en rozijnen. Een wat zoete en subtiele geur. Mooi bouquet (3,7).
Tintelend op de tong, soepel en zacht. Iets kruidigheid en wat vettig. Vol van body met een wit pepertje en wat mineraliteit. Rijp zoet fruit van pruimen en meloen. Iets “warmte” van de alcohol (6,5).
Een uitgebalanceerde en verfijnde wijn. Jammer van die troebele kleur (2,1).

Totaal 14,1 punten. Drinken nu tot 2015.

Ed
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons ook volgen op Facebook, Twitter of Google+ en je hoeft niets te missen!