Haeffelin Heyberger Gewurztraminer Vendanges Tardives 2017; een (h)eerlijke dessertwijn!

Haeffelin Heyberger Gewurtztraminer Vendanges Tardives 2017

Haeffelin Heyberger Gewurztraminer Vendanges Tardives 2017 is door mij zelf direct bij de wijnboer gekocht.

Tijdens onze vakantie in de Elzas kan je er haast niet omheen om ook eens een wijnboer aan te doen en wat wijn van hem/haar te proeven. Netjes, zoals ik ben opgevoed, koop je dan wat wijn; zo ook deze Vendanges Tardives wijn; een dessertwijn.

Vendanges Tardives betekent letterlijk : “verlate oogst”. De Gewurztraminer druiven hebben lang aan de wijnrank gehangen, zodat ze vrijwel ingedroogd aan de plant hangen. Het volume is afgenomen en de suikers bereiken een hoogtepunt. Dit betekent twee dingen: kleine opbrengst en een hoog alcoholpercentage met restsuikers. 


Lees verder na de advertentie exaro

En dat zien we dan ook terug in deze Elzaswijn, want met een alcoholpercentage van 14% kan je zeggen dat het fors is. Het zoete karakter van de wijn duidt dus op restsuikers.

Ik heb geen idee meer hoeven ik precies betaald heb voor deze wijn, maar ik denk wel dat het in aanmerking zou hebben gekomen voor een medaille! Ik schat zo in dat deze wijn rond de € 15 heeft gekost en dan kom ik gewoon op een GOUDEN MEDAILLE! En dat wil ik ook deze wijn geven!

Laat de wijn spreken!

Haeffelin Heyberger Gewurztraminer Vendanges Tardives 2017

De kleur van deze Tardives-wijn is zoals verwacht: vol donkergeelgoud over de tong met een zeer mooie 24 karaats gouden fonkeling in de rand. Helder en zuiver. Zeer mooi. (3,0)
In de neus laat deze Gewurztraminer zoetig abrikoos/honing los van hoog niveau. Intens en breed. Diep. De neus komt redelijk goed los. (4,4)
Op de tong is Haeffelin Heyberger Gewurztraminer Vendanges Tardives 2017 lekker vettig en stroperig. Superrond en verleidelijk abrikoos/honing met een goede diepgang breedte en ook de mid-palate is prima. Fluwelig en mooi zoet. Het alcohol is niet merkbaar. de afdronk is breed en intens. (7,7) 

Deze Gewurztraminer Vendanges Tardives 2017 is van de druiven gemaakt die lang zijn blijven hangen in de zomer- en herfstzon. Intens en al wat ingedroogd gaan de suikers door het dak en dat levert een intens zoete wijn op met een hoog alcoholpercentage (in dit geval 14%) die heerlijk vettig is, maar ooh zo soepel. Een dessertwijn waar je je vingers bij aflikt… (2,5)

Haeffelin Heyberger Gewurztraminer Vendanges Tardives 2017 verdient van mij een totaal van 17,6 punten.

Drinken kan u het nu en houdbaar zeker nog wel 5 jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *