Grotta Rossa 2017 Carignano del Sulcis, sappig en gul Sardijns rood

Van het Italiaanse eiland Sardinië komen fraaie wijnen. Het huis Santadi komt weer goed voor de dag met deze Grotta Rossa.

Cantina Santadi, opgericht in 1960, is gelegen in Sulcis, een subregio in het zuidwesten van Sardinië. Santadi is gespecialiseerd in rode wijn afkomstig van de Carignano, een druif die wellicht voor velen beter bekend is onder de naam Carignan. Voor de productie van enkele rode wijnen wordt bij Santadi gebruik gemaakt van barriques. Naast de Carignano staan ook de blauwe druivenrassen Monica, Sangiovese, Cabernet, Merlot en Syrah aangeplant. Er zijn ook wijnen van witte druivenrassen, zoals Vermentino, Nuregus, Nasco en Chardonnay in het gamma van Santadi aanwezig.
Eerder heb ik een rosé van dit huis besproken, de Tre Torri. Wilt u die recensie lezen, klik dan HIER.

Grotta Rossa is voor 100 procent gemaakt van de Carignano druif. De wijngaarden staan in de lager gelegen delen van Sulcis. De fermentatie vindt plaats bij een temperatuur van 25-30 graden. Hierbij wordt de most regelmatig overgepompt. Een malolactische vergisting heeft deze wijn ook ondergaan. Geen houtrijping. Er volgen enkele maanden rijping in betonnen tanks, waarna de wijn wordt gebotteld. Het alcoholpercentage is 14 procent.

Grotta Rossa 2017 Carignano del Sulcis van Cantina Santadi

Een diepe granaatrode kleur. De intensiteit waardeer ik op 4 uit 5. Redelijk vol tot in de rand.
De neus opent zich, na wat losschudden, goed. Eucalypthus, peper en fruitaroma’s van kersen en bramen. Wat bosgrond. Aromatisch en vrij indringend.
Redelijk tanninerijk op de tong. Rijp donker fruit: dat typische mollige, wat vettige Carignano fruit van zwarte rijpe bramen. Vijgenconfiture, cassis, zoethout, laurier, zoute drop en honing. Vol en krachtig maar niet zwaar. Milde zuren maken ‘m vriendelijk.

Grotta Rossa is een sappige, gulle wijn met een fijne frisheid. Weer een mooie wijn van Cantina Santadi.

Een goede score voor de Grotta Rossa 2017: 15 punten.

Importeur en verkoper van verschillende wijnen van Cantina Santadi is Wienaldi Wines, een wijn(web)shop gespecialiseerd in Italiaanse wijnen. In het assortiment zijn wijnen te vinden uit vele regio’s in Italië. Een fles van deze Grotta Rossa wisselt voor € 9,75 van eigenaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *