Gröhl Hölle Pinot Noir 2018, een rijke en indrukwekkende wijn

Een wijn uit het topsegment van Weingut Gröhl uit Rheinhessen. De verwachtingen worden helemaal waargemaakt.

In het plaatsje Weinolsheim in Rheinhessen wordt sinds1625 door de familie Gröhl wijn gemaakt. De twintigers Johannes en zus Franciska zijn inmiddels de 13e generatie. Ze bestieren 25 hectare aan wijngaarden, o.a. in de beroemde Roter Hang: Niersteiner Pettenthal en de Niersteiner Hölle. Verder heeft Gröhl wijngaarden in de Oppenheimer Sacktträger, Schützenhütte en Herrenberg en rondom Weinolsheim de wijngaarden in de Lagen Hohberg en Kehr. In Dalsheim heeft men wijngaarden in de Lage Kranzberg en tenslotte in Uelversheim de Lage Aulenberg. Daarmee hebben ze een enorm potentieel in handen.
Op diverse specifieke bodemsoorten als Rotschiefer, Kalkstein en Lössmergel zijn diverse druivenrassen aangeplant waarvan riesling met 42 procent de boventoon voert.

Deze Pinot Noir komt van de wijngaard Niersteiner Hölle. Er heeft een spontane vergisting plaatsgevonden en de wijn heeft 24 maanden op barrique gerijpt. Vervolgens is deze Hölle Pinot Noir ongefilterd gebotteld.

Gröhl Hölle Pinot Noir 2018

Een heldere, robijnrode kleur met een intensiteit van 3 uit 5. In de rand licht bleekrood uitwaaierend.
De neus is weelderig en bevat veel rijpe fruitaroma’s. Zwarte kersen en blauwe bessen. Vanille, eucalypthus, donkere honing, natte kiezels en bosgrond. Fraaie houttonen, mooi gedoseerd en niet opdringerig. Wat zwoel door de rijpheid van het fruit.
Vrij vol en rond in de eerste aanzet. Zwarte peper, salmiak, pure chocolade, tabak en jodium. Rijp donker fruit, zoals waargenomen in de neus. Fijne tannines die een mooie grip geven en opwekkende, frisse zuren die zich subtiel presenteren. Iets drogend op de tong. De talmende afdronk doet mij lang nagenieten.

Score voor de Gröhl Hölle Pinot Noir 2018: 17,5 punten.

Verschillende wijn van Gröhl zijn verkrijgbaar bij Dokter Maler, specialist in Duitse wijnen. Deze Hölle Pinot Noir kost u iets meer dan 30 euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *