Gröhl Frühburgunder 2019, elegant en soepel rood

Een wijn gemaakt van de Frühburgunder staat niet vaak op de proeftafel. Toch zijn ze de moeite van het ontdekken waard.

In het plaatsje Weinolsheim in Rheinhessen wordt al sinds1625 door de familie Gröhl wijn gemaakt. De twintigers Johannes en zus Franciska zijn inmiddels de 13e generatie. Ze bewerken 25 hectare aan wijngaarden, o.a. in de beroemde Roter Hang: Niersteiner Pettenthal en de Niersteiner Hölle. Verder heeft Gröhl wijngaarden in de Oppenheimer Sacktträger, Schützenhütte en Herrenberg. Rondom Weinolsheim liggen wijngaarden van Gröhl in de Lagen Hohberg en Kehr. In Dalsheim heeft men wijngaarden in de Lage Kranzberg en tenslotte in Uelversheim de Lage Aulenberg.
Deze verschillende percelen hebben allen hun specifieke bodemsoort, waarop veel verschillende druivenrassen aangeplant zijn. Het aanbod aan wijnen is dan ook zeer divers.
Vanaf 2022 wordt er in de wijngaarden volledig biologisch gewerkt en vanaf 2025 mogen de wijnen van Gröhl ook officieel als biologisch worden verkocht.

Frühburgunder is de eerder rijpende variant van de Spätburgunder (Pinot Noir). De druif heeft een lage opbrengst en geeft over het algemeen wijnen met meer kleur, mildere zuren en iets meer aardse tonen dan de Pinot Noir. Frühburgunder is te vinden in de regio’s Ahr, Rheinhessen, Pfalz en Franken. Met een aanplant van zo’n 237 ha in heel Duitsland, neemt deze druif slechts 0,2 procent van het totale areaal in beslag. De kwaliteit van de wijnen kan hoog zijn. Als u wijnen van de Frühburgunder tegenkomt, probeer een fles!

Vermeldingen
Het Weingut Gröhl wordt genoemd in de bekende gids “Deutschlands Weine” van Gerhard Eichelmann, met een waardering van 3,5 sterren (max. 5). In het fantastische boek “Wijnland Duitsland” van Gerd Brabant en Marc Roovers wordt specifiek deze Frühburgunder aangeduid als één van de beste in zijn prijsklasse in de regio Rheinhessen.

De wijnen van Weingut Eckehart Gröhl zijn nieuw in het assortiment bij wijnwebshop Dokter Maler. Deze Dalheimer Frühburgunder is door spontane vergisting ontstaan en heeft 24 maanden op vaten en barriques gerijpt. Er hangt een prijskaartje aan van € 12,95.

Gröhl Dalheimer Frühburgunder 2019

Helder, robijnrood van kleur met een intensiteit van 2 uit 5. In de rand bleekrood weglopend.
De neus is open en aantrekkelijk. Veel fruitaroma’s van frambozen, vlierbessen en zoete kersen. Iets aards: in de verte ruik ik een klein stalletje. Zacht en rijk op de tong. Zoet rijp fruit en milde tannines. Vriendelijk, jeugdig, frivool en fris van smaak met een medium body. Sappig met een fijne kruidigheid. Iets mint en veel fruit (kersen, aardbeien en frambozen).

Deze Frühburgunder is een elegante, soepele rode wijn, die heerlijk wegdrinkt. De wijn doet mij qua fruitigheid wat denken aan een goede, jonge Beaujolais, hoewel die van een andere druif (Gamay) wordt gemaakt. Maar toch, in de kruising waaruit Gamay is voortgekomen, zit ook PInot Noir. Er zijn dus raakvlakken. Enfin, licht gekoeld drinken is mijn advies. Een fijne rode wijn voor in de zomer!

Score voor de Dalheimer Frühburgunder van Gröhl: 15,4 punten.

     

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *