Grès du Trias Viognier 2016, IGP Ardèche, Frankrijk

Gres du Trias Viognier
Uit de Ardèche komt deze Grès de Trias van de Viognier druif. Je kunt hem vinden in de supermarkt.

Producent van Grès de Trias Viognier is Vignerons Ardéchois, gevestigd in Ruoms. Het bedrijf is in 1967 gestart. Op dit moment is het een coöperatie waar 1.500 boeren zijn aangesloten in 12 wineries, met een totaal areaal aan wijngaarden van 6.500 hectare. De wijngaarden zijn gelegen in het zuidelijk deel van de Ardèche.

De wijngaard voor de productie van deze Viognier is 300 hectare groot en is daarmee (volgens de producent) de grootste Viognier wijngaard ter wereld. De wijngaard is gelegen in de zuidoostelijke Ardèche, tussen het Coirongebergte en de Cevennen. De bodem bestaat uit zandsteen waaronder een laag zit van zand en gravel waardoor het wortelstelsel van de stokken diep kunnen gaan om water te vinden.

Gres du Trias Viognier

De opbrengst is vrij laag met 35 hl/ha. Fermentatie vindt plaats op een lage temperatuur om de frisheid en fruitigheid zoveel mogelijk te behouden. Een deel van de wijn ondergaat malolactische gisting.
Het alcoholgehalte van Grès du Trias Viognier is 14 procent en de flesafsluiter is een kurk.

Deze 100 procent Viognier wijn is te vinden in de schappen van de supermarktketen PLUS. Een fles kost u € 7,99. En daar krijgt u best een aardig wijntje voor…

Grès du Trias Viognier 2016

Een heldere en strogele kleur. Gemiddelde kleurintensiteit. Bleekgeel in de rand.
De neus is aangenaam met typisch Viognier tropisch fruit: banaan. meloen en lychee. Wat bloemig ook. Niet echt intens, wel plezierig.
Op de tong rond en iets filmend. Wat witte peper en honing. In de smaak proef je het zachte rijpe tropische fruit van de Viognier weer terug: lychee en zoete meloen. Sappig en vol. Het is wel wat gelikt. Redelijk zachte zuren die mooi samensmelten met de kruidigheid. Bijna fluwelig.

Grès du Trias Viognier is een tropisch fruitbommetje. Dit is geen wijn die uitblinkt in complexiteit en dat mag je eigenlijk ook niet verwachten. Maar dit is wel een wijn die goed in balans is, verleidelijk overkomt en een hoog doordrinkgehalte heeft. Ik adviseer de wijn goed te koelen, anders wordt de smaak te log.

Score: 14,1 punten.

Bewaarpotentieel: nu tot 2020.

Gres du Trias Viognier

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #plus #ardeche #viognier