Gregoriano Roble 2016, D.O. Campo de Borja, Spanje

Gregoriano Roble Bodega Picos
Een statig, religieus etiket siert deze prachtige Gregoriano Roble uit Spanje.

Campo de Borja, waar deze wijn vandaan komt, is een klein wijngebied in het noorden van Spanje, in het westelijk deel van de regio Aragón. Het gebiedje heeft in 1980 zijn D.O. status verkregen. Campo de Borja heeft een continentaal klimaat met relatief weinig neerslag (tussen de 350 en 450 mm). De bodem bestaat grotendeels uit zanderige aarde op kalksteen.

Het wijnhuis waar deze rode wijn vandaan komt is Bodega Picos. Bodega Picos is in 1994 opgericht. Het bedrijf bezit zo’n 25 hectare aan wijngaarden. “Garnacha is our main grape” staat er op de website en dat laat aan duidelijkheid niets te wensen over. Daarnaast wordt er nog Syrah, Merlot, Cabernet Sauvignon en Tempranillo in de wijngaarden verbouwd.

Gregoriano Roble Bodega Picos

Deze Gregoriano Roble is een blend van 3 druivenrassen die in de volgende verhoudingen zijn verwerkt: 80 procent Garnacha, 10 procent Tempranillo en 10 procent Cabernet Sauvignon. De hoogte van de wijngaarden van de Gregoriano Roble ligt tussen de 420 en 480 meter. De wijn heeft 5 maanden op Amerikaans eiken vaten gelegen. Volgens het rugetiket heeft de wijn het forse alcoholpercentage van 15 procent.

Alex Storms/Storms.nl, de verkoper van deze wijn, loopt al een tijdje mee. Sinds 1895 timmert dit bedrijf als wijnkoper aan de weg. Deze Gregoriano Roble is aldaar te koop voor het vriendelijke prijsje van € 7,50. Dat de wijn deze prijs dubbel en dwars waard is, kunt u hieronder lezen…

Gregoriano Roble

Gregoriano Roble 2016

Een zeer diepe donkerrode kleur. Intensiteit 4,5 uit 5. Geconcentreerd en bijna ondoorzichtig. In de rand purperrood uitwaaierend.
De neus opent zich goed. Veel fruit van zwarte bessen en bramen. Licht rokerig en wat vanille. Donkere aarde, bosgrond, menthol en woudhoning. Intens en geurig.
Een krachtige binnenkomst in de mond. Vol, rond en romig met rijp donker fruit van bramen en bessen (net zoals in de neus) en zwarte peper. Een licht stroperig mondgevoel. Honingdrop, cassis, pure chocolade en confiture van bessen. Een tikje stroef door de aanwezige tannines en wat alcoholische warmte, maar storend is het allemaal niet. Het maakt deze wijn alleen maar rijker. Heerlijk lang in de afdronk.

Wat een wijn, wat een power! Veel fruit, sappig en geconcentreerd met veel lengte. De warme Spaanse zon in je glas. Een (winter)wijn voor bij een knapperend haardvuur. En dan die prijs. Een wijn met deze kwaliteiten vind je niet zo makkelijk voor deze prijs. De gouden medaille is dan ook dik verdiend!

Score: 16,6 punten.

Bewaarpotentieel: nu drinken tot 2025.

Gregoriano Roble Bodega Picos
#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #alexstorms #campodeborja #garnacha