Grecante Colli Martani 2019 van Arnaldo Caprai, een volle en rijke Grechetto

Een goede witte wijn uit de Italiaanse regio Umbrië, gemaakt van de Grechetto druif.

Deze “Grecante” afkomstig van de wijngaarden op de Colli Martani, komt van het huis Arnaldo Caprai. In 1971 is dit bedrijf gestart met enkele wijngaarden, aangeplant met de inheemse Sagrantino druif, even buiten het plaatsje Montefalco. Gedurende de daarop volgende jaren raakte Arnaldo Caprai meer en meer overtuigd van het potentieel van de Sagrantino druif.
Na diverse uitbreidingen is momenteel 90 hectare wijngaard in productie, waarmee vooral wijnen worden geproduceerd onder de vlag van de DOC’s Montefalco en Colli Martani Grechetto en de DOCG Sagrantino di Montefalco. Het bedrijf is sinds 1988 in handen van zoon Marco. Behalve wijnen van de Sagrantino en Grechetto druif (waar het bedrijf een uitstekende reputatie mee heeft verworven) worden er ook wijnen geproduceerd van o.a. Merlot, Pinot Nero, Chardonnay, Sangiovese en Ciliegiolo.

Deze Grecante is een mono cépage wijn van de Grechetto druif. De wijn is opgevoed in stalen tanks voor 3 maanden en daarna nog een flesrijping van 3 maanden. Alcoholpercentage is 13,5 procent.

Deze wijn is verkrijgbaar bij verschillende wijnspeciaalzaken. Ik heb de Grecante bij de Sligro aangetroffen. Prijsindicatie: 11-13 euro.

Grecante Colli Martani 2019 van Arnaldo Caprai

Een heldere, licht strogele kleur met een gemiddelde intensiteit.
De neus is wat terughoudend. Fruitaroma’s van blanke rozijnen, abrikozen en perzik.
Een licht vettig mondgevoel. Witte peper, honing, confiture. Zoet rijp fruit. Peercompote, meloen en ananas. Nootachtige bitters. De wijn heeft een lichtzoete smaak met een vleugje frisheid. Vol en vrij stevig van body.

Een degelijke, iets “mollige” Grechetto. Voor de liefhebbers van een licht zoete, rijpe stijl wijn.

Score voor de Grecante Colli Martani 2019: 14,5 punten.

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #umbria #grechetto #italiaansewijn 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *