Graham’s Vintage Port 1977, groots en vitaal

Een “kelderschat” van 45 jaar oud op de proeftafel: Graham’s Vintage Port uit het prachtige oogstjaar 1977.

Diep onderin mijn wijnkast lag deze fles te wachten op het moment van opening. En onlangs vond ik dat dat moment gekomen was. Deze port heb ik aangeschaft in 1985. Destijds voor de prijs van 52 harde Nederlandse guldens…
Afgezien van een verhuizing heeft de fles, sinds de aanschaf van mijn wijnkast in de jaren negentig, altijd rustig en onaangetast gelegen.

Graham’s is een vooraanstaand porthuis met een lange historie. In 1820 hebben de twee broers William en John Graham besloten dit porthuis op te richten met de niet geringe ambitie om de beste port uit de Dourovallei te produceren. In 1890 werd de Graham’s Lodge gebouwd in Vila Nova de Gaia. Sindsdien komen alle Graham’s Ports naar de lodge om te rijpen in meer dan 3500 grote eiken vaten. Graham’s heeft vijf wijngaarden in verschillende delen van de Douro. Quinta Dos Malvedos, Quinta Do Tua, Quinta Das Lages, Quinta Da Vila Velha en Quinta Do Vale de Malhadas. Een Vintage port bij Graham’s wordt gemaakt uit een blend van de wijnen uit die vijf wijngaarden. 1977 wordt beschouwd als een klassiek Vintage jaar.

Deze Vintage Port is gebotteld in 1979, dus de wijn zit 43 jaar in de fles. Ik vind dat je zeker een oude wijn, met liefde en aandacht moet behandelen. Ik heb de fles ruim een dag van tevoren rechtop gezet om het bezinksel te laten zakken. Altijd een spannend moment: het ontkurken. Het eerste deel kwam er goed uit, maar toen brak de kurk. Vervolgens zat er nog een deel in de flessenhals. Dat deel heb ik eruit gekregen, maar er vielen toch nog een paar stukjes in de wijn, helaas. Ook geen onoverkomelijk probleem; even goed opletten bij het inschenken en desnoods de stukjes eruit “vissen”. Je moet het ook niet moeilijker maken dan dat het is. Ik wilde deze 45 jaar oude wijn zo weinig mogelijk met zuurstof in contact laten komen. In overleg en met hulp van de andere twee wijngekken besloten de wijn vanuit de fles voorzichtig in te schenken. En dat lukte: Graham’s 1977 kwam helder in het glas terecht!

Graham’s Vintage Port 1977

Zoals gezegd, helder in het glas. Een licht robijnrode kleur met terracotta reflecties. In de rand zie je een duidelijke ontwikkeling. Mooi dakpannenrood.
Een elegante neus, die niet indringend overkomt. Met enige regelmaat constateer ik bij het ruiken van port een indringende neus, veroorzaakt door het alcohol wat de overhand heeft. Dat is hier echter niet het geval. Mooie gerijpte aroma’s van toffee en karamel. Boerenjongens. Gerijpt fruit en gedroogde kersen. Wat rokerig. Complex en gelaagd.
Rond en ietsjes vettig in de eerste aanzet. Gekonfijt fruit van kersen en bessen. Peper, wat zoutige salmiak en karamel, dadels, honingdrop en amandelen. Sappig, vrij mild en afgerond van smaak. Het alcoholische element is perfect in balans met het, na al die jaren, nog steeds goed aanwezige fruit. Ietsjes drogend op de tong. In de afdronk zacht peperig en delicaat.

De vitaliteit is nog steeds aanwezig in deze 45 jaren oude port. De wijn lijkt bijna onverwoestbaar, de tand des tijds lijkt nog weinig invloed te hebben. Naar mijn mening kan deze Vintage van Graham’s nog wel een jaar of 15 flesrust goed doorstaan. Dit is een topklasse port, die zich schitterend heeft ontwikkeld. Vooral de balans tussen het fruit, het zoutige element en de alcohol is fenomenaal. Het is het wachten meer dan waard geweest!

Mijn score voor de Graham’s Vintage Port 1977: 18,6 punten. (Martin 19 punten en Chris ook 18,6 punten).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *