Graham’s Quinta dos Malvedos 2001, Vintage Port, Portugal

Quinta dos Malvedos
Quinta dos Malvedos is toch wel een paradepaardje van het bekende Porthuis Graham’s.

Porthuis Graham’s heeft 5 single vineyards in zijn bezit, gelegen op verschillende locaties in de Douro regio. Quinta dos Malvedos is één van die single vineyards. De totale oppervlakte van de op het zuiden gelegen wijngaarden is 89,2 hectare. Touriga Franca en Tourigo Nacional zijn hier de belangrijkste druivensoorten die zorgen voor de productie van Vintage Port van hoge kwaliteit.

De druiven worden gebruikt voor de (premium) Vintage Port onder de naam van Graham’s. In zogenaamde “interim” oogstjaren komt Vintage Port onder de naam Quinta dos Malvedos op de markt.
Kan je het jaar 2001 een interim jaar noemen? Na het prachtige (en magisch klinkende) millennium Vintage oogstjaar 2000, lag het voor de hand dat 2001 als een soort “schaduwjaar” gekwalificeerd zou worden. Porthuizen declareren doorgaans niet 2 jaren achter elkaar een Vintage. Het jaar 2001 staat echter bekend als een goede, mooie Vintage met veel diepte en structuur.

De portwijnen van Graham’s zijn verkrijgbaar bij de Wijnkring en de bij de Wijnkring aangesloten winkels.
Een fles van deze port in een luxe geschenkverpakking kost u € 42,49.

Hieronder kunt u nog een mooi filmpje bekijken van het gerenommeerde porthuis Graham’s.

We gaan proeven…

Graham’s Quinta dos Malvedos 2001

Een zeer diepe, bijna ondoorzichtige kleur. Vol in de rand waarin een iets roodbruine ontwikkeling zichtbaar is. Vette tranen in het glas hangend.
De neus is indringend, alcoholisch en wat aards. Geuren van vanille, geroosterd brood, caramel, honing, mint en donker fruit. Wat floraal ook. Een neus die frisse tonen heeft en complex is.
In de mond rijk, vol en intens. Fruit van zwarte kersen en donkere pruimen. Krenten, gekonfijt fruit, drop, zoethout, peper en kaneel. Wat chocolade en een vleugje eucalypthus wat een touch van frisheid geeft. Medium zoet van stijl.

Graham’s Quinta dos Malvedos 2001 is een vitale, robuuste wijn met veel lengte en kracht. Een Vintage Port van onberispelijke kwaliteit. Ik adviseer om dit soort wijnen licht gekoeld te drinken om het maximale eruit te halen.
Een zilveren medaille doet recht aan de verhouding prijs/kwaliteit!

Score: 17,8 punten.

Bewaarpotentieel: nu tot 2030?