Graham’s Late Bottled Vintage Port 2011, Port, Portugal

Graham's LBV
September: de “r” is in de maand, dus tijd voor Port!

Graham’s is een porthuis met een grote reputatie en een rijke historie. Het bedrijf is opgericht in 1820 door de broers William en John Graham. In de loop van de jaren heeft het bedrijf zich ontwikkeld tot één van de beste porthuizen. In 1890 was Graham’s één van de eerste bedrijven die in de wijngaarden van de Douro hebben geïnvesteerd door de koop van het beroemde landgoed Quinta dos Malvedos. Thans heeft Graham’s vijf wijngaarden in verschillende delen van de Douro vallei. Het bedrijf is sinds 1970 in handen van de bekende familie Symington.

In 1890 werd ook de Graham’s Lodge gebouwd in Villa Nova de Gaia. Hier gaan de wijnen naar toe om in ideale omstandigheden te rijpen. De indrukwekkende Lodge bevat meer dan 2.000 eikenvaten, 40 tonnen met rijpende Port en een kelder met Vintage Port rijpend in flessen.

We proeven de Late Bottled Vintage Port uit het voortreffelijke oogstjaar 2011. Een wijn met 20 procent alcohol en de flesafsluiter bestaat uit een dopkurk.
De verkoopprijs van deze LBV ligt zo rond de 19 euro.

Graham’s Late Bottled Vintage Port 2011

Zeer diepe, massieve donkerrode kleur. Purperrood en vol in de rand met prachtige tranen in het glas.
Een neus die toch iets gesloten overkomt. Alcoholisch, kersenbonbons, menthol en zwarte bessen. Heeft waarschijnlijk wat meer lucht nodig om zich goed te openen (karafferen).
In de mond fluwelig en krachtig. Honingdrop, peper en melkchocolade. Zoet fruit, confiture. Ook caramel en iets koffie. Een zoete, verleidelijke LBV. Indrukwekkend.

Graham’s Late Bottled Vintage Port 2011 is een ronde, rijke en bijna gelikte LBV van hoge kwaliteit. Een krachtpatser in een zoetzacht omhulsel. Genieten!

Score: 16,9 punten.