Graham’s Fine Ruby Port, Porto, Portugal

Graham’s Fine Ruby Port, Porto, Portugal

Graham’s Fine Ruby Port heeft twee troeven: het komt van het beroemde en grote porthuis Graham en het is een Rubyport.

Nu heb ik laatst de Tawny Port van dit porthuis geproefd en nu is dus de Ruby port aan de beurt. Misschien vraagt u zich af wat dan het verschil is tussen deze twee portvarianten?!

Let op: laatste aanbiedingsdag!

De Rubyport is de zogenoemde fruit gedomineerde Port, en de hout gedomineerde Port, is de Tawnyport. Rubyport is te herkennen aan een robijnrode kleur, terwijl een Tawnyport roodbruin is en wat lichter van kleur kan zijn. Door een Rubyport op hout te laten rijpen, ontstaat er een Tawnyport. De kleur en de smaak veranderen dus door de houtoplegging.

Dus: een Rubyport = een tawnyport zonder houtopvoeding.

In portwijnen gebruiken de Portugezen eigenlijk alleen inheemse druivenrassen zoals in deze Graham’s Fine Ruby Port de Tinta Barroca, Tinta Cão, Touriga Francesca en de Touriga Nacional.

De Wijnkring heeft, naast de Tawnyport, ook deze Rubyport in de aanbieding. Dat scheelt u weer een paar euro’s!

Graham’s Fine Ruby Port is te koop voor de prijs van € 9,99 (hier te bestellen) en heeft een alcoholpercentage van 19%.

Graham’s Fine Ruby Port

De kleur van deze Graham’s Fine Ruby Port is vol donkerrood over de gehele tong tot goed in de rand. Vol rood in de rand. De diepte is diepdonker. Mooi volle kleur. (2,8)
In de neus is Graham’s Fine Ruby Port vrij hoog in het alcohol en laat vol rood kersenfruit zien met wat chocoladetonen. Ook is deze Ruby port vrij zoetig. (3,2)
Op de tong is Graham’s Fine Ruby Port vrij heet bij het eerste contact van het hoge alcohol. Wel mooi rond en op zich wel soepel. Rond kruidig kersenfruit met lekchocoladetonen. Ook zoetig. Graham’s Fine Ruby Port heeft een redelijke body en op de mid-palate. Graham’s Fine Ruby Port laat een brede smakelijke afdronk zien. (6,0)
Graham’s Fine Ruby Port is een Rubyport die gewoon geeft wat het is. Elke dag een glas en de dokter hoeft niet meer te komen… (2,0)

Opdronk : Nu – 2022
Totaal : 14,0 punten {80PP} **

Graham’s Fine Ruby Port een jonge nu drinkbare portwijn. De tawnyport van dit porthuis kwam ongeveer met dezelfde aantal punten uit de proefsessie. Ongeveer dus dezelfde kwaliteit; het is net aan welke portwijn uw voorkeur heeft…