Gort & Gort Prestige Merlot 2020, stevig rood voor een bescheiden prijs

De Prestige Merlot 2020 van Gort & Gort is een schot in de roos. Een volle wijn voor een bescheiden prijs.

Bijna iedereen kent ‘m wel en heeft een mening over de man: Ilja Gort. De bekende wijnboer uit Frankrijk heeft zijn zoon Klaas als opvolger voor zijn vineuze activiteiten ingezet. In het artikel Ilja stopt ermee kun je alles lezen over de “machtsovername”.

Het is dan altijd even afwachten hoe zoiets uitpakt. De Chateau Gort & Gort Merlot 2019 was een veelbelovend begin. In ieder geval voor mij genoeg reden om de Prestige Merlot 2020 aan een beoordeling te onderwerpen.
Deze wijn bestaat uit een blend van Merlot en Cabernet Sauvignon druiven. Een houtopvoeding van 4 maanden op Frans eikenhout is deel van de vinificatie. Alcohol is 13 procent. Even een kurkentrekker pakken om de glazen te vullen…

Gort & Gort Prestige Merlot 2020

Granaatrood van kleur, diep en geconcentreerd. Kleurintensiteit 4 op een schaal van 5. Purper in de rand.
In de neus donkere fruitaroma’s van bosbessen en wat frambozen. Confituur. Iets tabak. Ook een vluchtig, iets chemisch aandoend geurtje. Een lichte vanille-toon verraadt het houtgebruik. Verder ruik ik wat rode rozen en een snufje kaneel.
Vol op de tong met flinke tannines. Iets mollig en wat drogend in de mond. Cacao, laurierdrop, gebrande koffiebonen en zwarte peper. Vrij intens. Een licht kruidige smaak die boordevol rijp rood fruit zit. Een eerlijk, recht toe recht aan smaaktype.

Deze Prestige Merlot is een iets boerse, vrij stevige rode Bordeaux. Toch is de wijn, ondanks zijn kracht, toegankelijk. Echt een glas rood voor in de herfst/winter, bij een knapperend haardvuur. De stijl en kwaliteit doet wat denken aan de “oude” Chateau wijnen van Gort in de jaren 2003 t/m 2010. Zijn prijs meer dan waard!

Score voor de Prestige Merlot 2020 van Gort & Gort: 15,5 punten.

Een fles kost u slechts € 6,65. Verkrijgbaar bij AH.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *