Giol 2014, Prosecco Extra Dry, DOC, Italië

Giol, doc, treviso, extra dry, prosecco, vegan, bio, wine, wijn, italieEen echte Prosecco, er zijn al zoveel namaak Prosecco’s.

Prosecco, het favoriete bubbeltje van de Nederlanders. Niet te duur en niet te zuur, wat wil een mens nog meer. Prosecco bestaat in meerdere varianten en ook met andere druivenrassen. De enige echte is de Prosecco van de proseccodruif, het je een Prosecco die buiten het originele gebied valt, dan heet de wijn ‘Glera’. Ook zijn er verschillen in bubbeltjes in de wijn. Een lichte bubbel is Frizzante en de stevigere bubbel (de echte) is een Spumante. Spumante is ook altijd duurder.

Dit keer heb ik een Spumante, een extra droge versie. Extra droog valt ook wel mee, in dit gebied hebben de druiven zoveel zon gehad dat de wijn nooit extra droog overkomt, dit in tegenstelling tot Champagne. Deze Spumante is ook nog eens biologisch, dus geen gerommel met onkruidbestrijdingsmiddelen.

Te koop bij http://www.its-organic.nl/ voor € 12,50, veel goedkoper dan champagne dus.

Geproefd
Giol 2014, Prosecco Extra Dry, DOC, Italië

Kleur: helder, bleek strogeel / 2,7

Neus: fijne neus, droog wit fruit met kalktonen. De neus is diep en medium vol / 3,7

Smaak: droog, maar toch rijk met vers geel appelfruit, wat lychees, kalkmineraal en de wijn is best complex. Een goede body maakt alles compleet en een droge – met gele appel – verrijkte afdronk / 6,4

Conclusie: hier word ik blij van. Extra dry en toch niet ‘bekkentrekkend’. Veel smaak en neus en met net genoeg rijpheid. Ietsje kort in de afdronk, maar de complexiteit maakt het zeker goed / 2,2

XX ½ ster / totaal 15,0 punten