Ghiaccio Forte 2020, een heerlijk glas Toscaans rood

Deze rode Toscaan scoorde vorig jaar uitstekend met de 2019. Genoeg reden voor mij om de jaargang 2020 te proeven.

Het wijndomein Ghiaccio Forte (ijsfort) ligt aan de Toscaanse kust, in de streek Maremma. Het landgoed heeft momenteel bijna 20 hectare wijnstokken, met ongeveer 12 hectare in Morellino di Scansano. Het domein ligt naast de overblijfselen van de Etruskische vestingstad Ghiaccio Forte. Dat die overblijfselen er zijn hebben ze ondervonden bij het wijndomein, want er verdween een complete tractor de grond in op de plek waar eens een Etruskische tombe was. Vanaf 2020 worden de wijngaarden biologisch verbouwd.

Ghiaccio Forte staat onder de leiding van Filippo Chia, die tevens eigenaar en wijnmaker is van het bekende wijnhuis Castello Romitorio (Brunello di Montalcino). De verbouwde druivenrassen bij Ghiaccio Forte zijn: Sangiovese, Petit Verdot, Syrah en Cabernet Sauvignon.
De verkoelende invloed van de Tyrreense zee is uiteraard merkbaar in de wijngaarden van Ghiaccio Forte. Die invloed zorgt ook voor bescherming tegen vorst én voor een briesje dat helpt om mist te verdrijven, waardoor er minder hoeft te worden gesproeid en het gemakkelijk wordt om gezonde druiven te kweken met royale opbrengsten. 

Deze Morellino di Scansano is voor 100 procent gemaakt van de Sangiovese druif. De wijn werd voor het eerst uitgebracht in 2006, toen nog bestaande uit een blend van Sangiovese en Syrah. Vanaf de jaargang 2018 werd de Syrah uit de blend verwijderd. De fermentatie vindt plaats in roestvrijstalen tanks met ongeveer twee weken schilcontact. Geen houtrijping. Het alcoholgehalte van deze 2020 is 14,5 procent.

Ghiaccio Forte 2020 Morellino di Scansano

Diep granaatrood van kleur. De intensiteit is 4 op een schaal van 5. In de rand purperrood.
Een frisse en indringende neus. Fruitaroma’s van zwarte kersen en bessen. Wat eucalypthus. Heerlijk aromatisch, een tikje aards en rijk.
In de mond flinke tannines en levendige zuren. Zwarte peper, kruiden, zoute drop en cacao. Cassis. Het rijpe rode fruit geeft een fijn zoetje. Iets drogend op de tong. Een vitaal en gespierd smaakpalet. Toch komt de wijn soepel over. De lange afdronk heeft wat alcoholische warmte.

Een heerlijk glas Toscaans rood! Jeugdig, met ladingen rood fruit en een stevige bite. Mooi passend bij vleesgerechten zoals stoofvlees/sukadelappen. Zeker nog ca. 7 jaar houdbaar. Scherp geprijsd, goed voor een zilveren plak.

Score voor de Ghiaccio Forte 2020: 16,2 punten.

Deze wijn is verkrijgbaar bij de betere wijnspeciaalzaak. Een fles wisselt voor de prijs van € 12,95 van eigenaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *