Ghiaccio Forte 2019 Morellino di Scansano, fraaie karakteristieke Sangiovese

Deze Sangiovese uit de Italiaanse regio Toscane maakt een uitstekende indruk en heeft bovendien een scherpe prijs/kwaliteit verhouding.

Het wijndomein Ghiaccio Forte (ijsfort) ligt aan de Toscaanse kust, in de streek Maremma. Het landgoed heeft momenteel bijna 20 hectare wijnstokken, met ongeveer 12 hectare in Morellino di Scansano. Het ligt naast de overblijfselen van de Etruskische vestingstad Ghiaccio Forte. Dat die overblijfselen er zijn hebben ze ondervonden bij het wijndomein, want er verdween een complete tractor de grond in op de plek waar eens een Etruskische tombe was. Vanaf 2020 worden de wijngaarden biologisch verbouwd.

Ghiaccio Forte staat onder de leiding van Filippo Chia, die tevens eigenaar en wijnmaker is van het bekende wijnhuis Castello Romitorio (Brunello di Montalcino). De verbouwde druivenrassen bij Ghiaccio Forte zijn: Sangiovese, Petit Verdot, Syrah en Cabernet Sauvignon.
De verkoelende invloed van de Tyrreense zee is uiteraard merkbaar in de wijngaarden van Ghiaccio Forte. Die invloed zorgt ook voor bescherming tegen vorst én voor een briesje dat helpt om mist te verdrijven, waardoor er minder hoeft te worden gesproeid en het gemakkelijk wordt om gezonde druiven te kweken met royale opbrengsten. 

Deze Morellino di Scansano is voor 100 procent gemaakt van de Sangiovese druif. De wijn werd voor het eerst uitgebracht in 2006, toen nog bestaande uit een blend van Sangiovese en Syrah. Vanaf de jaargang 2018 werd de Syrah uit de blend verwijderd. De fermentatie vindt plaats in roestvrijstalen tanks met ongeveer twee weken schilcontact. Geen houtrijping. Het alcoholgehalte van deze 2019 is 14,5 procent.

Ghiaccio Forte 2019 Morellino di Scansano

Een heldere, vrij diepe granaatrode kleur. In de rand bleek-roze weglopend.
De neus is fris en goed open. Kersen, bosbessen, eucalypthus, mint, tijm, rode paprika en rode rozen. Wat natte bosgrond.
In de mond komt het rijpe donkere fruit van rode bessen en kersen, wat ik aantrof in de neus, ook weer terug. Iets stroeve, zanderige tannines en licht drogend in de mond. Salmiak, zoethout, zoute drop en zwarte peper. Fraaie zuren en fijne bitters. Sappig, stevig en krachtig van smaak met een tikje alcoholische warmte.

Een wijn met een stevige bite en frisheid. De typerende Sangiovese zuren en het prachtige zoete rijpe fruit zorgen voor een complex en heerlijk glas wijn met de nodige spanning. De scherpe prijs/kwaliteit verhouding levert een zilveren medaille op!

Score voor deze Morellino di Scansano van Ghiaccio Forte: 16,5 punten.

Deze wijn is verkrijgbaar bij de betere wijnspeciaalzaak. Een fles wisselt voor de prijs van € 12,95 van eigenaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *