Gamay di Boldrino 2019 van La Querciolana, gespierde Gamay uit Umbrië

Bij het woord Gamay denken vele wijnliefhebbers aan een lieflijke Beaujolais. Deze Italiaanse Gamay di Boldrino is echter een totaal ander type wijn en druif.

Gamay di Boldrino is een rode wijn van producent La Querciolana, een agriturismo in de groene heuvels van Umbrië. Het huis met appartementen is gelegen nabij het meer van Trasimeno, in de gemeente Panicale. Een huis met een geschiedenis, daterend uit de 13e eeuw en volledig gerenoveerd. La Querciolana heeft in totaal ongeveer 30 hectare aan wijngaarden én olijfboomgaarden.

De naam die aan de wijnen wordt gegeven, herinnert aan de figuur van Boldrino Paneri da Panicale, een beroemde condottiero (Italiaanse legerkapitein) die in de tweede helft van de vijftiende eeuw korte tijd woonde in het klooster van de benedictijnse broeders, destijds gesitueerd in de boerderij van Querciolana.

Het deel bestemd voor de wijnbouw heeft een oppervlakte van ongeveer 18 hectare. De geteelde wijnstokken zijn Sangiovese, Merlot, Gamay, Cabernet Sauvignon voor het maken van rode wijnen; Sauvignon dell’Umbria, Incrocio Manzoni (een familie van rassen) en Viognier voor het maken van witte wijn.
De wijngaarden waar deze 100 procent Gamay vandaan komt liggen op 200 meter hoogte, zijn zuidoostelijk gericht en gelegen in het gebied rondom Panicale. Herkomstbenaming: DOC Colli del Trasimeno. Druiven met de naam Gamay uit Umbrië zijn een synoniem van de Cannonau druif, die we kennen van Sardinië. Op zijn beurt is Cannonau genetisch verwant aan de Grenache druif. Het is nooit saai in druivenland…
De druiven zijn met de hand geplukt. Geen houtrijping: de opvoeding van deze Gamay di Boldrino heeft plaatsgevonden in stalen tanks voor 6 maanden en daarna nog 6 maanden rijping in de fles. De wijn heeft een flink alcoholgehalte van 15 procent.

Gamay di Boldrino 2019 van La Querciolana

Een dieprode, geconcentreerde kleur. In de rand roze-rood. Met het referentiekader van lichtgekleurde Beaujolais schiet de vraag door mijn hoofd: Is dit Gamay? Loslaten, die gedachte, want dit is een andere druif.
De fruitaroma’s schieten het glas uit. Frambozen, aardbeien, kersen en rode vijgen. Confiture, eucalypthus en iets likeurig. Een tikje scherp en indringend. De neus komt jeugdig en levendig over.
In de mond vurig, kruidig en iets drogend. Peper, specerijen, bittere chocolade, kaneel en ontbijtkoek. Donker fruit van zoete kersen, gekonfijte donkere pruimen en vijgen. Een stoer en iets dik smaakpalet met een tikje scherpte door de alcohol.

Vergeet iedere connectie met Beaujolais, dit is een gespierde, krachtige en aromatische wijn van de Gamay di Boldrino druif. Een mooi stevig glas rood uit Umbrië. Licht gekoeld komt deze wijn het best tot zijn recht.

Een prima score voor deze Gamay di Boldrino: 15,3 punten.

Gamay di Boldrino is verkrijgbaar bij webshop Casa San Carlo. shop. Deze webshop heeft een uitgebreid assortiment van al het moois wat de regio Umbrië te bieden heeft op het gebied van wijn en olijfolie. Torben (sommelier wijn) en Klaartje (sommelier olijfolie) Heerze zijn de drijvende krachten achter deze website. Zij wonen in de regio Umbrië waar zij ook een aantal vakantieappartementen verhuren. Met hun grote kennis van de regio weten zij de mooiste producten te vinden én aan te bieden op de Nederlandse markt.
Aan de Gamay di Boldrino hangt een prijskaartje van € 14,95.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *