Fteri 2016, PGI Peloponese, Griekenland

Fteri 2016, PGI Peloponese, Griekenland

Fteri 2016 is een Griekse wijn en Griekse wijnen, zie ik niet vaak verschijnen op de proeftafel.

De vraag is: waarom niet? Zijn daar dan geen mooie wijnen te koop, of is de kwaliteit onder peil, drinken de Grieken hun eigen wijn op, of gunnen ze ons hun wijnen niet (denk even aan minister Dijsselbloem…!) , of is er een andere reden waarom de Nederlandse consument verstoken blijft van de Griekse wijnen?

Griekse wijnen hebben meer dan aparte namen

Al met al, ik weet het niet, maar wat ik wel weet is dat deze Griekse wijn geïmporteerd wordt door Gastrovino.nl. Een wijnwebsite met genoeg wijnen voor ieder wat wils; neem eens een kijkje op hun website en ik weet zeker dat er iets voor u bij staat.

De wijnmaker van deze Fteri 2016 (dat overigens “varens” betekent) is Troupis Winery en deze winery ligt in het hart van het Arkadisch plateau. De familie Troupis maakt al sinds de jaren ’70 wijn voor lokale consumptie. Het domein beheert slecht 7 ha aan eigen wijngaarden. Om aan de stijgende vraag te voldoen zijn met de lokale druiventelers langdurige contracten afgesloten. De productie is nu onder de bezielende leiding van zoon Yiannis en hij studeerde oenologie en moderniseerde het familiebedrijf.

Fteri 2016 heeft een alcoholpercentage van 13,5% en is te koop bij GASTROVINO.NL voor de prijs van € 12,95.

Fteri 2016

Fteri 2016 heeft een jonge volle egale purperrode kleur over de tong. In de rand vol rood. De diepte is goed. Redelijke kleur.
In de neus heeft Fteri 2016 licht zoetig rood fruit (bessen). Rond. De neus van deze Fteri 2016 komt redelijk los.
Op de tong is Fteri 2016 soepel en best sappig. Fteri 2016 laat bessen en bramenfruit zien (rood fruit). Lichtje kruidig, wel rond en best aangenaam. Licht door is Fteri 2016 ook. Redelijk op de mid-palate en een goede heel licht hete afdronk.
Fteri 2016 is een commerciële wijn uit Griekenland, die eigenlijk uit veel meer landen had kunnen komen. Dit soort wijnen moet je blind laten proeven door de ‘elite proevers’ en vragen waar het vandaan komt… 100 tegen 1 dat ze het niet weten… Er is niks mis met deze wijn, maar echt origineel is het niet.

Fteri 2016 is nu al opdronk en kunt u drinken tot en met 2019. Ik geef deze Griekse wijn een totaal van 12,6 punten {75+PP} en *½*, omdat het in mijn ogen een al te algemene commerciële wijn is, die overigens door vele wijnliefhebbers best gewaardeerd zal worden.