Fritz Waßmer Weißer Burgunder 2021, fris en jeugdig

Fritz Waßmer is een vooraanstaande wijnproducent uit de regio Baden. Ik proef eerst de “instap” Weißer Burgunder, de Spätburgunder komt later aan de beurt.

De wijnmakerij van Fritz Waßmer is gestart in 1998 en gevestigd in Bad Krozingen-Schlatt, aan de rand van het Badische Markgräflerland. De totale wijngaardoppervlakte bedraagt 38 hectare. In die wijngaarden voeren de Spät-, Grau- en Weißburgunders de boventoon, met Spätburgunder als grootste aandeelhouder: 61 procent op het gehele areaal. Daarnaast zijn er een groot aantal rassen in kleine hoeveelheden aangeplant (waaronder rassen die je niet zo snel verwacht in Duitsland). Ik noem Syrah, Frühburgunder, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Viognier, Merlot, Cabernet Sauvignon, Auxerrois en Riesling.

De wijngaarden liggen in verschillende locaties. In Breisgau (bij Freiburg) ligt het merendeel, in de Lagen Sommerhalde (Bombach), Roter Berg (Kenzingen), Bienenberg (Malterdingen) en de Kaiserberg ((Herbolzheim). Verder heeft Fritz Waßmer wijngaarden in de Kaiserstuhl (Schlossberg, Achkarren) en in Markgräflerland (Schlossberg, Staufen).

Gelet op het bovenstaande moge het duidelijk zijn dat het assortiment aan wijnen bij Fritz Waßmer groot is. Wit, rood, rosé, sekt en verschillende zoete varianten (Auslesen): het is allemaal verkrijgbaar.  

Ik ga twee basiswijnen proeven van Fritz Waßmer, die verkrijgbaar zijn bij slijterijketen Gall & Gall. Ik begin met de Weißer Burgunder, binnenkort volgt de Spätburgunder. Deze Weißer Burgunder heeft 12 procent alcohol en de flesafsluiter bestaat uit een schroefdop.

Fritz Waßmer Weißer Burgunder 2021

Helder en licht strogeel in het glas.
Een fijne en zuivere neus met fruitaroma’s van gele appels, peer, perzik, ananas en op de achtergrond wat kruisbes.  Wat vuursteen. Aromatisch en open.
In de mond sappig citrusfruit, sinaasappelschillen en knapperige gele appels. Flinke zuren die in perfecte harmonie zijn met het rijpe zoete fruit. Medium vol van body, dorstlessend en levendig van smaak. Goed gemaakt!

Een frisse, uitgebalanceerde Weißer Burgunder/Weissburgunder van uitstekende kwaliteit. Echt een wijn om jong te drinken.

Score voor de Weißer Burgunder van Fritz Waßmer: 15,2 punten.

Verkrijgbaar bij Gall & Gall voor € 10,99.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *