Fritz Waßmer Spätburgunder 2019, iets kruidig en verleidelijk

Zoals recent beloofd staat nu de Spätburgunder van Fritz Waßmer op de proeftafel en dat is geen straf.

Nog even ter introductie: de wijnmakerij van Fritz Waßmer is gestart in 1998 en gevestigd in Bad Krozingen- Schlatt, in het mooie Markgräflerland.
De totale wijngaardoppervlakte bedraagt 38 hectare. In die wijngaarden voeren de Spät-, Grau en Weißburgunders de boventoon, met Spätburgunder als grootste aandeelhouder: 61 procent op het gehele areaal. Daarnaast zijn er een groot aantal rassen  in kleine hoeveelheden aangeplant (waaronder rassen die je niet zo snel verwacht in Duitsland). Ik noem Syrah, Frühburgunder, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Viognier, Merlot, Cabernet Sauvignon, Auxerrois en Riesling.

De wijngaarden liggen in verschillende locaties. In Breisgau (bij Freiburg) ligt het merendeel. Verder heeft Fritz Waßmer wijngaarden in de Kaiserstuhl en in Markgräflerland.

Ook deze “instap” Spätburgunder is, net als de eerder besproken Weißer Burgunder, verkrijgbaar bij slijterijketen Gall & Gall. Deze wijn heeft 13,5 procent alcohol en de flesafsluiter bestaat uit een schroefdop.

Fritz Waßmer Spätburgunder 2019

Robijnrood en helder van kleur, met een gemiddelde intensiteit. In de rand bleekrood uitwaaierend.
Een mooie open neus van zwarte bessen en donkere pruimen. Confituur. Wat aardse tonen van paddenstoelen en kreupelhout.
Op de tong rond, iets warm/zwoel met wat kruidigheid (zwarte peper). Iets tannine. Veel donker en zoet fruit, een tikje zoutig, salmiak. Fraaie zuren zorgen voor de nodige spanning. Ik proef ook wat houtinvloeden (vanille). Goed in balans.

Verleidelijke Spätburgunder met een heerlijke bite en een kruidig karakter. Een wijn die je graag nog een keer inschenkt. Naar mijn mening zijn de twee basiswijnen van Fritz Waßmer een verrijking in het assortiment van Gall & Gall.

Score voor de Spätburgunder van Fritz Waßmer: 15,9 punten.

Verkrijgbaar bij Gall & Gall voor € 12,99.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *