Fritz Haag Riesling trocken 2020, een slanke en zuivere wijn

Ik proef de “instap” Riesling van producent Fritz Haag. Deze wijn geeft meteen aan hoe hoog het niveau ligt.

Fritz Haag kan worden aangemerkt als één van de beste wijnproducenten van Duitsland. Het wijnhuis is gelegen in het plaatsje Brauneberg, in de wijnregio Moezel. De wijngaarden hebben een oppervlakte van 20 hectare, die volledig beplant zijn met stokken waaraan de Riesling druif hangt. De wijngaarden zijn gelegen op steile tot zeer steile hellingen, op een bodem van verweerde, bijna vettige leisteen uit het Devon tijdperk. De twee “Lagen” van Fritz Haag zijn de Brauneberger Juffer en de toplocatie Brauneberger Juffer-Sonnenuhr.

De wijnen worden met natuurlijke gisten gevinificeerd en in edelstalen tanks en/of hout opgevoed. Hoewel Fritz Haag vooral uitblinkt in zijn zoetere Riesling varianten (Auslese/Beerenauslese/Trockenbeerenauslese), zijn ook de droge varianten bezig aan een stevige opmars. De wijnen van Fritz Haag kenmerken zich door hun pure stijl.

Het huis is lid van de VDP (Verband Deutscher Prädikats- und Qualitätsweingüter). In de wijngids van Gerhard Eichelmann (editie 2020) wordt Fritz Haag gewaardeerd met het maximale aantal van vijf sterren.

Ik proef de basiswijn van Fritz Haag, een VDP Gutswein. De Riesling druiven zijn afkomstig van wijngaarden in en rondom Brauneberg. Het alcoholpercentage is 11,5 procent. De fles is eenvoudig te openen door middel van een schroefdop.

Fritz Haag Riesling trocken 2020

In het glas helder en bleekgeel. De kleurintensiteit is te waarderen op 2 uit 5.
De neus is (hoe kan het ook anders) typisch Riesling. Citrusfruit, gele en groene appels en wat mineraliteit. Vrij open.
Tintelend op de tong. Strak en zuiver met knisperende zuren. Verse ananas en granny smith appels. Mineralen. Heerlijke gele grapefruit bitters. Licht drogend en mondreinigend.

Een mooie instap Riesling van topproducent Fritz Haag. Als je met een basiswijn van dit niveau begint, kun je wel bedenken hoe hoog het niveau ligt van de wijnen in de hogere regionen. Riesling in een slanke, pure en zuivere stijl.

Score voor de Riesling trocken 2020 van Fritz Haag: 15,2 punten.

Verschillende wijnen van Fritz Haag zijn verkrijgbaar bij de betere wijnspeciaalzaak. Ik heb voor deze Riesling trocken 2020 een bedrag van € 13,95 moeten betalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *