Fritz Haag Juffer Riesling Trocken GG 2019, spatzuiver

Fritz Haag doet het weer: een geweldige Riesling produceren! Dat kan je deze producent wel toevertrouwen.

Fritz Haag kan worden aangemerkt als één van de beste wijnproducenten van Duitsland. Het wijnhuis is gelegen in het plaatsje Brauneberg, in de wijnregio Moezel. De wijngaarden hebben een oppervlakte van 20 hectare, die volledig beplant zijn met stokken waaraan de Riesling druif hangt. De wijngaarden zijn gelegen op steile tot zeer steile hellingen. De bodem bestaat uit verweerde, bijna vettige leisteen uit het Devon tijdperk. De twee “Lagen” van Fritz Haag zijn de Brauneberger Juffer en de toplocatie Brauneberger Juffer-Sonnenuhr.

De wijnen worden met natuurlijke gisten gevinificeerd en in edelstalen tanks en/of hout opgevoed. Hoewel Fritz Haag vooral uitblinkt in zijn zoetere Riesling varianten (Auslese/Beerenauslese/Trockenbeerenauslese), zijn ook de droge varianten bezig aan een stevige opmars. De wijnen van Fritz Haag kenmerken zich door hun pure stijl.

Het huis is lid van de VDP (Verband Deutscher Prädikats- und Qualitätsweingüter). In de wijngids van Gerhard Eichelmann (editie 2020) wordt Fritz Haag gewaardeerd met het maximale aantal van vijf sterren.

Ik proef een droge Riesling, voorzien van het predikaat Grosses Gewächs (GG), afkomstig van het Brauneberger Juffer perceel. De vergisting van de handgeplukte druiven vindt plaats in houten vaten van 1000 liter (Moselfuder). Daarna blijft de wijn nog lang contact houden met de gistcellen. De 2019 heeft een alcoholpercentage van 13 procent.

Fritz Haag Juffer Riesling Trocken GG 2019

Licht goudgeel in het glas, vrij intens van kleur.
In de neus neem ik een klein en subtiel snufje pétrol waar. Fruitaroma’s van ananas, citroenzeste en gele appels. Mineralig, natte steen. Geuren die zich goed openen en waarin je steeds meer ontdekt.
Vol en rond in de mond met prachtig rijp en iets mollig citrusfruit. Zeer mooie, precieze zuren. Ongekend spannend in de smaak. Gele grapefruit en zoutige mineralen. Vrij strak en dorstlessend.

Wow, dit is wat je noemt spatzuiver! Een kanjer van een Riesling met een perfecte zoet/zuur balans. Daarnaast complex en spannend. Genieten op niveau.

Score voor de Juffer Riesling Trocken GG 2019 van Fritz Haag: 17,4 punten.

Verschillende wijnen van Fritz Haag zijn verkrijgbaar bij de betere wijnspeciaalzaak. Ik heb voor deze wijn een bedrag van € 27,95 afgerekend. Momenteel staat de jaargang 2020 aangeboden voor € 29,50.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *