Fritz Haag Brauneberger Riesling Trocken J 2019, pure klasse

Alles wat wijn gemaakt van de Riesling druif zo mooi maakt zit in deze Brauneberger Riesling Trocken J, van de vooraanstaande producent Fritz Haag.

Fritz Haag kan worden aangemerkt als één van de beste wijnproducenten van Duitsland. Het wijnhuis is gelegen in het plaatsje Brauneberg, in de wijnregio Moezel. De wijngaarden hebben een oppervlakte van 20 hectare, die volledig beplant zijn met stokken waaraan de Riesling druif hangt. De wijngaarden zijn gelegen op steile tot zeer steile hellingen, op een bodem van verweerde, bijna vettige leisteen uit het Devon tijdperk. De twee top “Lagen” van Fritz Haag zijn de Brauneberger Juffer en de Brauneberger Juffer-Sonnenuhr.

De wijnen worden met natuurlijke gisten gevinificeerd en in edelstalen tanks en/of hout opgevoed. Hoewel Fritz Haag vooral uitblinkt in zijn zoetere Riesling varianten (Auslese/Beerenauslese/Trockenbeerenauslese), zijn ook de droge varianten bezig aan een stevige opmars. De wijnen van Fritz Haag kenmerken zich door hun pure stijl.

Het huis is lid van de VDP (Verband Deutscher Prädikats- und Qualitätsweingüter). In de wijngids van Gerhard Eichelmann (editie 2020) wordt Fritz Haag gewaardeerd met het maximale aantal van vijf sterren.

Deze Brauneberger Riesling Trocken J is gekwalificeerd als een VDP Ortswein. De wijn bestaat uit een blend van geselecteerde druiven uit de topwijngaarden Juffer en Juffer-Sonnenuhr. De druiven voor deze wijn zijn laat geoogst, daardoor is het eigenlijk een droge Riesling Spätlese. De wijn is deels in 1000 liter houtenvaten en deels in rvs tanks geproduceerd. Het alcoholpercentage van deze 2019 is 12,5 procent en de flesafsluiter is een schroefdop.

Verschillende wijnen van Fritz Haag zijn verkrijgbaar bij de betere wijnspeciaalzaak. De prijs die ik voor deze fles heb mogen betalen is € 19,50.

Fritz Haag Brauneberger Riesling Trocken J 2019

Een heldere, licht strogele kleur met een gemiddelde intensiteit.
Superfrisse neus met veel fruitaroma’s gele appels, citrusvruchten en ananas. Iets grassig, mineralen en droge kalk. Rijk en open.
Op de tong wat prikkend en strak droog. Ondanks dat strak droge karakter is de wijn ook rijk, sprankelend en sappig. Mooie typische Riesling zuren. Ananas, gele grapefruit en zoutige mineralen. Mondreinigend. Fijne bitters die heerlijk blijven hangen in de lange afdronk.

Een zuivere, pure en bijna onstuimige Riesling die je doet watertanden. Strak en onberispelijk in geur en smaak. De wijn is ook een prachtig aperitief. Een vrij scherpe prijs/kwaliteit verhouding en daarom een slimme keuze!

Uitstekende score voor de Riesling van Fritz Haag: 16,5 punten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *