Fritz Haag Brauneberger Juffer Riesling Feinherb 2019, van hoog niveau

Ik proef voor de tweede maal een wijn van Fritz Haag uit de Mosel en ben wederom enthousiast over de verbluffende kwaliteit.

Fritz Haag kan worden aangemerkt als één van de beste wijnproducenten van Duitsland. Het wijnhuis is gelegen in het plaatsje Brauneberg, in de wijnregio Moezel. De wijngaarden hebben een oppervlakte van 20 hectare, die volledig beplant zijn met stokken waaraan de Riesling druif hangt. De wijngaarden zijn gelegen op steile tot zeer steile hellingen, op een bodem van verweerde, bijna vettige leisteen uit het Devon tijdperk. De twee “Lagen” van Fritz Haag zijn de Brauneberger Juffer en de toplocatie Brauneberger Juffer-Sonnenuhr.

De wijnen worden met natuurlijke gisten gevinificeerd en in edelstalen tanks en/of hout opgevoed. Hoewel Fritz Haag vooral uitblinkt in zijn zoetere Riesling varianten (Auslese/Beerenauslese/Trockenbeerenauslese), zijn ook de droge varianten bezig aan een stevige opmars. De wijnen van Fritz Haag kenmerken zich door hun pure stijl.

Het huis is lid van de VDP (Verband Deutscher Prädikats- und Qualitätsweingüter). In de wijngids van Gerhard Eichelmann (editie 2020) wordt Fritz Haag gewaardeerd met het maximale aantal van vijf sterren.

Op de proeftafel staat de Brauneberger Juffer Riesling Feinherb uit het excellente oogstjaar 2019. Deze wijn kwalificeert als een VDP Grosse Lage. Afhankelijk van het jaar fermenteren ze bij Fritz Haag deze wijn deels in de Fuder en deels in de roestvrijstalen tank om de stijl van de jaargang te optimaal tot uitdrukking te laten komen. Het is door mij al vaker aangehaald, 2019 is in de Mosel een zeer fraai oogstjaar waarin de uitmuntende karaktereigenschappen van de Rieslingdruif optimaal tot uitdrukking komen. Een jaargang waarin de verfijnde zuren van de Riesling tot grote hoogte stijgen.

De druiven van deze wijn zijn afkomstig van de Brauneberger Juffer wijngaard. De term “Feinherb” is niet meer dan een smaakaanduiding en is niet exact gedefinieerd. Sommigen zien de benaming Feinherb als een alternatief voor de term Halbtrocken en daar kan ik ten dele in meegaan. Ik zie Feinherb toch iets meer als een smaaktype tussen Trocken en Halbtrocken. Feinherb wijnen zijn vaak wijnen met een spannende balans tussen zoet en zuur.

Fritz Haag Brauneberger Juffer Riesling Feinherb 2019

De kleur is helder, licht strogeel met een gemiddelde intensiteit.
Een rijke, volle neus met aroma’s die zeer zuiver overkomen. Fruit van peer, ananas en citroen. Daarnaast een snufje honing, wat ijzerig, mineralen en natte kalk. Opent zich prachtig in het glas.
Licht tintelend (spritzig) op de tong. Rank van smaak met zeer fijne, subtiele zuren. Rijp fruit van gele grapefruit, perzik en appelcompote. Een pepertje tegenover een prettig restzoetje. Veel spanning en weelderige fruitimpressies. Iets ziltig in de heerlijke afdronk die mij aan mineralen doet denken.

Deze Riesling van Fritz Haag is van een hoog niveau. De wijn heeft een flinke complexiteit en veel lengte. Daarnaast vind ik de smaak toch vrij toegankelijk. Puur genieten!

Een sterke score voor deze Riesling Feinherb van Fritz Haag: 17,2 punten.

Verschillende wijnen van Fritz Haag zijn verkrijgbaar bij de betere wijnspeciaalzaak. Ik heb voor deze Brauneberger Juffer Riesling Feinherb een bedrag van € 23,50 moeten overmaken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *