Freiherr von Gleichenstein Pinot Noir Rosé 2017, Baden, Duitsland

Freiherr von Gleichenstein Rose
De zomer in je glas met deze Pinot Noir Rosé van Freiherr von Gleichenstein.

Freiherr von Gleichenstein (opgericht in 1634!) is gevestigd in Vogtsburg-Oberrotweil. Dit plaatsje ligt in het wijnbouwgebied Kaiserstuhl, wat weer deel uitmaakt van het Anbaugebiet Baden.
De huidige eigenaar, Johannes Freiherr von Gleichenstein is de tiende generatie. Samen met “Kellermeister” Odin Bauer worden er wijnen van goede tot hoge kwaliteit geproduceerd.

Het bedrijf heeft ongeveer 45 hectare aan wijngaarden in zijn bezit, op verschillende (top)locaties in de Kaiserstuhl (Oberrotweil, Achkarren en Ihringen). De “Burgunder” rassen overheersen de aanplant: Grauburgunder (35 procent), Spätburgunder (30 procent) en Weissburgunder (25 procent). Daarnaast is er plaats voor de Muskateller, Chardonnay en Müller-Thurgau. Het assortiment aan wijnen is dan ook groot.
Freiherr von Gleichenstein heeft een uitstekende reputatie opgebouwd, in de Eichelmann gids van 2016 scoort het Weingut 3-4 sterren (max. 5).

De wijnen van Freiherr von Gleichenstein zijn verkrijgbaar bij verschillende wijnspeciaalzaken in Nederland. Ik heb deze rosé van de Pinot Noir (Spätburgunder) gekocht bij de lokale supermarkt in Oberrotweil voor de prijs van € 5,99. En daar heb ik geen spijt van gehad…

Freiherr von Gleichenstein Rosé

Freiherr von Gleichenstein Pinot Noir Rosé 2017

Een heldere en best diepe zalm-rosé kleur. Licht rosé uitlopend tot in de rand.
Een neus die boordevol fruit in zich heeft van aardbeien en frambozen. Ook een zoetige geur van rode winegums. Wat natte kiezels. Rijp, jeugdig en aantrekkelijk.
Op de tong mals en sappig. Een iets filmend mondgevoel. Fijne crispy zuren die een verfrissende smaak toevoegen. Rijp fruit van rode appel en een beetje rode grapefruit, wat een lekker bittertje geeft. Zuiver van smaak en redelijk vol van body. Een klein restzoetje maakt het af. Dorstlessend.

Een goed gemaakte rosé van Freiherr von Gleichenstein uit de Kaiserstuhl. De wijn is in balans en heeft finesse. Pas op, deze rosé heeft een hoge doordrinkfactor!

Score: 14,1 punten.

Een rosé om de komende zomer van te genieten.
Freiherr von Gleichenstein Rose
#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #pinotnoir #kaiserstuhl #rose