Forster Weissburgunder 2018, fris en uitgebalanceerd wit uit de Nahe

Uit de Duitse wijnregio Nahe komt deze fraaie witte wijn van wijnhuis Forster.

Wijn uit de Nahe is relatief onbekend voor mij. Ik heb simpelweg weinig proefervaring met wijn uit deze regio. Tijd om daar verandering in te brengen! De Nahe, wat is dat eigenlijk voor een gebied?

Nahe in een notedop

De Nahe is een zijrivier van de Rijn. De rivier stroomt bij de stad Bingen in de “grote” Rijn. De heuvelrug van de Hunsrück zorgt voor een natuurlijke bescherming tegen koude winden uit noordelijke richtingen. Het gebied heeft daardoor een relatief mild klimaat met weinig neerslag. De Nahe heeft een wijnareaal van ruim 4.000 hectare. Geologisch gezien is het gebied bijzonder gevarieerd, door een onstuimig vulkanisch verleden. De bodem bestaat o.a uit kwartsiet, leisteen, vulkanisch porfier, (bont)zandsteen, löss of leem. Deze veelzijdigheid maakt een groot aanbod van druivenrassen en wijnstijlen mogelijk. Vele druivenrassen voelen zich dan ook thuis in de Nahe: Riesling, Müller-Thurgau, Kerner, Silvaner, Weissburgunder, Grauburgunder, Dornfelder, Spätburgunder en Portugieser. Riesling is de belangrijkste druif in het gebied.
In het “Bereich” Nahe is de verhouding tussen de productie van witte en rode wijn ongeveer 75 om 25 procent.

Forster: biologisch

De wijnmakerij van dit bedrijf is gelegen in het plaatsje Rümmelsheim. Sinds 1994 wordt er bij Forster biologisch gewerkt. De wijnen van Forster hebben ook het Vegan label. Vanaf 2014 zwaait Johannes Forster, als achtste generatie, de scepter over het wijngoed. Volgens de Gault Millau gids 2019 veroorzaakte de komst van zoon Johannes een schok: “Experimenteervreugde voert meestal tot succes, zo ook bij de Forsters die een prachtige collectie presenteren”.
Forster maakt wijnen uit vele druivenrassen: Riesling, Weissburgunder, Grauburgunder, Spätburgunder, Dornfelder, Regent en Solaris.

Diverse wijnen van Forster zijn verkrijgbaar bij Dokter Maler, specialist in Duitse wijnen. U vindt bij deze wijn(web)shop een mooi assortiment van wijnen uit verschillende Duitse wijnregio’s.
Aan deze Weissburgunder van Forster hangt een prijskaartje van € 8,60.

Forster Weissburgunder 2018

Een heldere, licht strogele kleur Ook een wat groene tint erin. De intensiteit van de kleur is te waarderen op 2 uit 5 voor witte wijn.
De neus doet mij denken aan een natgeregende fruitboomgaard. Fruit van ananas, peer en citrus (limoen). De geuren stuiven je glas uit. Fris en zuiver.
In de mond sappig en vol, iets kruidig en een tikje mollig. Sprankelend en tintelend op de tong. Volop fruit: sinaasappel, grapefruit, rijpe appels, peer, gele pruimen en nectarines; het komt allemaal voorbij. Een snufje witte peper en een zoetje. Iets warmte in de afdronk.

Een uitgebalanceerde frisse witte wijn met een fraai en spannend zoet-zuur evenwicht. Gelet op het vriendelijke prijskaartje is deze wijn goed voor een bronzen medaille!

Een prachtige score voor deze Forster Weissburgunder 2018: 15 punten.

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #doktermaler #nahe #weissburgunder