Fontaine des Joncs Carignan-Syrah 2010, Vin de France, Frankrijk

Fontaine des Joncs Carignan Syrah 2010

Wijn van Karen Haanstra op de proeftafel. U weet wel, onze wijnbouwer en columniste uit de Corbiéres, Zuid-Frankrijk.

Fontaine des Joncs is niet alleen een wijnbedrijf, er worden ook twee vakantiewoningen verhuurd. Neemt u maar eens een kijkje op de site, klik HIER!
Er wordt wijn gemaakt op ambachtelijke wijze. Dat klinkt misschien wat hoogdravend, maar ik zal u in het kort schetsen wat ik daarmee bedoel.
De wijngaarden van Karen, ongeveer 3 hectare met onder andere Carignan en Syrah, bevinden zich op 250 meter boven zeeniveau. Deze hoogte geeft een belangrijk verschil in de dag- en nachttemperatuur draagt bij aan een evenwichtige rijping. De oogst vind meestal iets later plaats dan de omringende wijngaarden. De velden zijn tegen hellingen gepland, omringt door de garrigue, op enigzins schrale grond.

Karen heeft in haar vele columns bericht over de snoei. Deze snoei zorgt ervoor dat de opbrengst per hectare laag blijft. De Carignan-stokken zijn meer dan honderd (115!) jaar oud. Mede uit respect voor de gevorderde leeftijd van deze stokken, is men niet uit op een overvloedige productie. Elk jaar oogst men een kleine hoeveelheid, maar uitzonderlijk goede kwaliteit druiven. Het rendement is slechts 25 hectoliter per hectare, terwijl voor een AOP 50 hectoliter is toegestaan. De oogst vindt handmatig plaats.

Deze assemblage van Carignan en Syrah heeft ongeveer 11 maanden op wat oudere eikenhouten vaten gelegen. De verhouding tussen de druivensoorten ligt op 85 procent Carignan en 15 procent Syrah. Het alcoholpercentage ligt op 13,5 procent.
De wijn is in Nederland voor de prijs van € 6,95 verkrijgbaar via de eerder genoemde website van Karen, klik HIER. Via “contact” kunt u haar een mail sturen. En nu:degustation!

Fontaine Des Joncs Carignan-Syrah 2010

Een diepe, donkerrode en geconcentreerde kleur. Volrood in de rand (2,8).
In de neus zwarte bessen, licht rokerig en wat confiture in de neus. De geur van een nat herfstbos. Ook wat kersen. Iets getoast, tijm en een lichte stallucht 3,7).
De wijn is rijk aan tannines maar de tannines zijn mooi rond. Sappig donkerrood fruit van bessen en bramen. Peper, kruidigheid en wat zwoel. Redelijk stevig van body en fluwelig van structuur. Een medium lange en warme afdronk (6,5).
Volle wijn met veel fruit die plezierig wegdrinkt. Evenwichtig en goed gemaakt (2,4). Voor deze prijs heeft u een uitstekende wijn!

Totaal 15,4 punten. Drinken nu tot 2017.

Ed
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons volgen via mail, facebook, twitter of google+!