Fonseca White Port, Portugal

Fonseca White Port
Het is zomer en dan is een koele witte port ook helemaal niet verkeerd.

Fonseca White Port is een blend van wijnen uit verschillende druivensoorten, waaronder: Arinto, Boal, Codega, Esgana Cão, Folgasão, Gouveio, Viosinho en Rabigato.
De individuele wijnen hebben een rijping van 3 jaar in eiken vaten ondergaan en zijn daarna geblend tot een witte port.

Fonseca (founded 1815) is één van tophuizen in de wereld van port. De Vintage port van Fonseca is alom geprezen, ze zijn de enige die 4 maal een waardering van 100 Parker punten hebben gekregen. De portwijnen kenmerken zich door een weelderige, verleidelijke stijl.

Fonseca White Port heeft 20 procent alcohol en de fles is voorzien van een dopkurk. De wijn is verkrijgbaar bij de betere wijnspeciaalzaak. De consumentenprijs ligt zo rond de 11 euro.

Fonseca White Port

Een fraaie heldere goudgele kleur, tegen amber aan.
De neus is open en wat alcoholisch. Krenten, honing en menthol. Wat oppervlakkig, niet echt breed of complex.
In de mond vol, stroperig en mollig. Caramel, gekonfijt fruit, walnoot, peper en boshoning. Warm en kruidig. Intens zoet met toch ook wel wat frisheid. Verleidelijk.

Fonseca White Port is rijk van smaak en heeft veel inhoud en kracht. De neus blijft wat achter. Tip: koel serveren. Inzetbaar als aperitief of als dessertwijn.

Score: 14,6 punten.

Bewaarpotentieel: dit soort portwijnen kun je na aankoop nog vele jaren opslaan. Echter, de dopkurk is niet zo geschikt voor langere opslag.