Fonseca Vintage Port 1985, perfect op dronk

Kerst 2021. Een mooie gelegenheid voor een schitterende wijn. In dit geval een Vintage Port van Fonseca, uit het oogstjaar 1985.

Fonseca (founded 1815) is één van tophuizen in de wereld van port. Vintage port van Fonseca is alom geprezen, ze zijn de enige die 4 maal een waardering van 100 Parker punten hebben gekregen. De portwijnen van Fonseca kenmerken zich door een weelderige, verleidelijke stijl en een consistente kwaliteit. Die kenmerkende stijl is afkomstig van druiven geteelt op drie landgoederen. Quinta do Cruzeiro en Quinta de Santo António in de Pinhão vallei, leveren al meer dan honderd jaar aan Fonseca. Quinta do Panascal in de Távora-vallei heeft een recentere associatie met Fonseca, maar de wijnen vormen een perfecte aanvulling op die van de twee Pinhão-vallei landgoederen en produceren een uitzonderlijke Vintage port van één quinta die uitsluitend is gemaakt van druiven die op het landgoed worden verbouwd.

Ik proef een Vintage Port van het als “uitstekend” te boek staande oogstjaar 1985. Eigenlijk is dat laatste een overbodige toevoeging want een Vintage Port komt per definitie van een prachtig oogstjaar. Een wijn van 36 jaar oud. Bij het indraaien van de kurkentrekker voelde het al niet lekker. En inderdaad, de totaal doorweekte kurk brak in tweeën. Gelukkig kreeg ik de twee delen met enige moeite uit de flessenhals. Daarna heb ik de wijn gedecanteerd in een smalle karaf. Tijd om het glas te vullen…

Fonseca Vintage Port 1985

Diep donkerrood van kleur. In de rand zie ik een lichte bruinrode ontwikkeling, maar niet veel. Mooie tranen in het glas.
De neus is vrij fris en open. De geur van kersenconfituur en zwarte natte aarde. Alcoholisch en iets likeurig.
Springlevend in de mond, fluwelig en krachtig. Zoet en rijk, rond en vettig. Peper, honingdrop, zoute karamel en bittere chocolade. Rijp donker fruit. Sappig en verleidelijk. Goed in balans.

Deze Vintage Port uit 1985 lijkt weinig aan kracht te hebben ingeboet na 36 jaar. Een homogene, rijke smaak. Nu perfect op dronk, maar kan zeker nog wel 10-15 jaar opgelegd worden.

Score voor de Fonseca Vintage Port 1985: 17,8 punten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *