Flor de Zalín Red 2017, D.O.P. Jumilla, Spanje

Flor de Zalin Red
Het wijnassortiment van supermarktketen Jumbo is drastisch aangepast. De Wijngekken proeven enkele wijnen uit het nieuwe assortiment.

Jumbo kiest voor 200 nieuwe wijnen“, stond er in het nieuwsbericht te lezen. Dit betekent dat bijna de helft van het totale assortiment wordt vervangen door nieuwe wijnen, die opvallen door hun uitstekende prijs/kwaliteit verhouding. Nu is het wel zo dat het assortiment per Jumbo filiaal verschillend is en onder andere wordt gebaseerd op de persoonlijke voorkeuren van klanten in de regio.
Naast deze vernieuwing wordt er een nieuwe “wijnvinder” geïntroduceerd in de Jumbo app. De app stelt een aantal vragen over bijvoorbeeld het moment dat je de wijn wilt drinken en het type gerecht dat je erbij gaat eten. Op basis hiervan worden de beste wijnen uit het assortiment voorgesteld.

Natuurlijk gaan wij niet alle 200 wijnen proeven, maar enkele hiervan zullen wij de komende tijd aan een proefsessie onderwerpen en hierover een recensie plaatsen. We zijn benieuwd of Jumbo met het nieuwe assortiment wat meer op de voorgrond kan treden in het “wijnsupermarktgebeuren”.

Jumilla

Flor de Zalín Red is een wijn uit Jumilla, een bergachtig wijngebied in het oosten van Spanje, tussen Yecla en Murcia. De wijngaarden liggen hier op zo’n 400 tot 800 meter hoogte, soms gesitueerd op een plateau. De belangrijkste druif in deze streek is de Monastrell en daar is deze wijn ook van gemaakt.

Flor de Zalín is een familiebedrijf wat al sinds 1900 actief is in de wijnbouw. De wijngaarden liggen op een plateau tussen de bergen.
Deze rode wijn zit in het populaire prijssegment van net onder de 5 euro; voor € 4,99 komt u in bezit van een fles.

We gaan eens beoordelen of Jumbo hiermee een goede keuze heeft gemaakt…

Flor de Zalin Red

Flor de Zalín Red 2017

Een donkerrode, diepe kleur, intensiteit 3,5 uit 5. Redelijk vol tot in de rand, waar het lichtelijk overgaat in purper.
De neus geeft fruit van rijpe kersen en frambozen. Wat vanille en ook wat kool (groente). Licht zoet van geur met een licht rokerige touch. Het bouquet is wel wat ingetogen en gereserveerd.
Op de tong zachte, milde tannines en lichte zuren. Een iets romig mondgevoel. Kruidig, zwarte peper, zoethout en cassis. Ook smaken die neigen naar mocca en ontbijtkoek. Rond, gladjes en soepel van smaak. Een beetje alcoholisch en zondoorstoofd. Zeker niet dun qua body, de wijn heeft inhoud.

Flor de Zalín Red is een vriendelijke en wat milde wijn. Een allemansvriend die wel enige stevigheid heeft. Een goede koop voor deze prijs. Licht gekoeld drinken, dan is deze Spanjaard op zijn best.

Score: 12,5 punten.

Bewaarpotentieel: nu drinken tot 2020.

Flor de Zalin Red
#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #jumbo #jumilla #monastrell