Finca Os Cobatos Godello 2022, rijp wit uit Galicië

Regelmatig probeer ik wel eens wijnen uit een minder bekend gebied en/of van een onbekende druif. Deze Godello uit Galicië heeft mijn hart weten te veroveren.

Deze wijn is afkomstig uit de D.O. Monterrei. Dat is een gebied in het zuiden van het koele en vochtige Galicië, tegen de Portugese grens aan. Het gebied ligt ook een stuk het binnenland in, en dat heeft zo zijn weerslag op het klimaat aldaar. De invloed van de Atlantische Oceaan is, door de ligging van Monterrei, een stuk minder groot. Voor Galicische begrippen is Monterrei relatief droog en warm.  

De Godello is een inheemse druif met een uitstekende reputatie. De druif is een beetje “herontdekt” en komt nu veel voor in Galicië, met name in Valdeorras. De wijnen van deze druif lenen zich ook goed voor houtopvoeding.  

Bodega Paza das Tapias is de producent van deze wijn. De wijn is volledig gemaakt van de Godello. Na de vergisting blijft de wijn ruim vier maanden in contact met de gistcellen. Een techniek die vaak wordt gebruikt om de wijn een wat vollere en zachtere smaak te geven. Alcohol is 13 procent en de flesafsluiter bestaat uit een schroefdop.

Verkrijgbaar bij de betere wijnspeciaalzaak. Prijsindicatie: net geen 12 euro.

Finca Os Cobatos Godello 2022

Helder en strogeel in het glas, met een iets groene tint.
Een neus waarbij de fruitige aroma’s het glas uit springen! Perzik, rijpe peer, nectarines en ananas. Een vleugje bloemenhoning maakt de geursensatie compleet.
Sprankelend fris op de tong. Boordevol geel fruit: peer, meloen en iets citrus. Een spannend spel tussen rijp zoet fruit en frisse zuren. Sappig en redelijk vol en gul, maar niet mollig van smaak.

Ik kan niet anders zeggen; dit is een heerlijke rijke witte wijn. Zeer mooi in balans met de nodige spanning in de smaak. De Godello komt hier uitstekend voor de dag. Een wijn die absoluut niet gaat tegenstaan, met een hoge doordrinkfactor.

Score voor de Finca Os Cobatos Godello 2022: 15,6 punten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *