Feudi di San Gregorio Taurasi 2008, DOCG Campanië, Italië

Taurasi

Een wijn uit de privé collectie, en wat voor één! Met een naam die stevig klinkt: Taurasi…

Campanië is de regio ter hoogte van de stad Napels. In de regio Campanië ligt in de provincie Avellino het plaatsje Taurasi. De wijnen uit Taurasi worden gemaakt uit de Aglianico-druif. De grond in deze streek is van vulkanische oorsprong. Taurasi wordt ook wel de “Barolo van het zuiden” genoemd. Maar daarmee doe je de wijn eigenlijk tekort, Taurasi heeft een eigen karakter.

De producent, Feudi di San Gregorio staat bekend als één van de tophuizen in Zuid-Italië. Naast Taurasi produceert men o.a. ook Greco di Tufo, Falanghina, Fiano di Avellino en Pátrimo, een wijn uit de Merlot.

Deze Taurasi heb ik gekocht in Italië zelf, bij de plaatselijke Conad-supermarkt. Het prijskaartje is € 24,40. Ik prijs mij achteraf gelukkig dat ik niet één, maar twee flessen in de auto mee naar huis heb genomen. Waarom? Dat kunt u hieronder lezen. Degustazione!

Feudi di San Gregorio Taurasi 2008

Een zeer diepe, donkere en geconcentreerde kleur. Vol en dieprood in de rand met een vettige viscositeit (2,9).
In de neus een veelvoud aan impressies: vanille, hazelnoot, cacao, houtskool en iets menthol. Wat aards en likeurig. Prachtig complex en aantrekkelijk (4,5).
Rijk op de tong: salmiak, zoethout, chocolade, koffie, ijzer en het fruit van gekonfijte donkere pruimen. Een bittertje van amandelen. Vlezig en tanninerijk. Iets streng en stroef. Breed van smaak met een enorme lengte (8,3).
Dit is een krachtpatser. Stevig, intens en toch rond. Topwijn met bewaarpotentieel (2,8).

Totaal 18,5 punten. Drinken nu tot 2023.

Ed
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons volgen via mail, facebook, twitter of google+!