Festivo Arinto Chardonnay 2019, voluptueus wit uit Setúbal

Weelderig wit uit Portugal van het schiereiland Setúbal. Voor de liefhebber van een ronde, soepele wijn.

Deze witte Festivo is van de producent Casa Ermelinda Freitas, een familiebedrijf dat in 1920 is opgericht. Op dit moment zwaait Leonor Freitas de scepter over het bedrijf. Hiermee is zij de vierde generatie die als vrouw de wijnbouwtraditie van het bedrijf vertegenwoordigt. Casa Ermelinda Freitas heeft een flink areaal van 550 hectare aan wijngaarden tot zijn beschikking. Hiervan is een groot deel (60 procent) beplant met de blauwe Castelão druif. Daarnaast is 20 procent ingericht voor verschillende blauwe druiven en 20 procent voor witte druiven, waaronder Chardonnay. De aanplant van zowel de blauwe als witte druiven bestaan uit een mix van inheemse en internationale rassen.

Deze Festivo is gemaakt van het inheemse ras Arinto en de welbekende Chardonnay. De inheemse Arinto is in de meerderheid, want de verhouding tussen beide rassen is 70 procent Arinto en 30 procent Chardonnay. De druiven worden in de nachtelijke uren geplukt, om zo de frisheid en zuren optimaal te bewaren. De wijn heeft een houtopvoeding gehad van 4 maanden in gebruikte Frans eiken vaten. Alcohol is 13,5 procent. De fles is voorzien van een kurk, dus even het “gereedschap” erbij pakken en dan kunnen we gaan proeven…

Festivo Arinto Chardonnay 2019

Fonkelend licht goudgeel met een gemiddelde kleurintensiteit voor witte wijn.
Een frisse en zuivere neus die rijk is aan gele fruitaroma’s. Ananas, mandarijnen en gele appeltjes. Een snufje citrus. Open, rijp en wat zwoel.
In de mond vrij milde zuren en een zachte, gulle en volle smaak. Iets muskaat, tropisch fruit (lychee) en sinaasappelschillen. Honing en vanille. Een tikje schimmelig (ik weet het niet anders te omschrijven), iets wat Chardonnay’s met houtopvoeding wel vaker laten zien. Licht kruidig met een flink restzoetje in de finish.

Deze Festivo Arinto Chardonnay presenteert zich als een in balans zijnde blend met een rond en wat voluptueus smaakpalet. Bovendien is dit een wijn met een goede prijs/kwaliteit verhouding.

Een prima score voor deze Festivo Arinto Chardonnay: 14,5 punten.

Festivo Arinto Chardonnay is verkrijgbaar bij Ansari Wines. een jong en dynamisch bedrijf dat zich bezig houdt met het importeren en verkopen van kwaliteitswijnen uit Portugal. Ansari Wines importeert de wijnen rechtstreeks vanaf de wijnboeren in Portugal. Hierdoor kan Ansari Wines kwaliteitswijnen aanbieden tegen een scherpe prijs. Die scherpe prijs is in dit geval € 8,95.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *