Fattoria Terre del Marchesato “Emilio Primo” 2009, IGT Toscana, Italië

Emilio Primo 2009

Deze “Emilio Primo” uit Toscane is een bekende, de jaargang 2008 heeft ook al eens op de proeftafel gestaan.

Een wijn uit de omgeving van Bolgheri, het gebied van de “Super-Toscanen”. Gemaakt uit de internationale druivensoorten Cabernet-Sauvignon, Merlot en Syrah.
Ik vind het altijd buitengewoon interessant om jaargangen van dezelfde wijn te vergelijken. Waarom? Omdat wijn een natuurproduct is en je op deze wijze een aardig beeld krijgt van wat meteorologische omstandigheden met de druiven doen. Uiteraard zijn nog meer factoren die invloed hebben, zoals de wijze van vinificatie. Of de vinificatie met betrekking tot de twee jaargangen van deze wijn wezenlijk verschillend is geweest, is mij niet bekend.
Het meest ideale is natuurlijk om twee jaargangen direct naast elkaar te proeven. Dat is in dit geval helaas niet gebeurd. De wijnen zijn enige tijd na elkaar geproefd.
De wijn is aangeschaft bij de wijnbeurs.nl voor de prijs van 10 euro. Degustazione!

Fattoria Terre del Marchesato “Emilio Primo” 2009

Emilio Primo 2009 backlabel
Donkerrood van kleur met een medium diepte, wat bruinrood aan de rand (2,6).
In de neus een zoete zweem van rijpe bessen en bramen, confiture, iets vanille en aards. Wat eucalypthus. Een aantrekkelijke neus (3,8).
Eerst wat stroefheid op de tong, daarna mooi donker fruit, wat zwoel, een bittertje en iets plakkerig. Tijm en een pepertje. Frisse zuren, rond en romig, zoethout en wat kruidnagel (6,2).
Een sappige en prettige middel-zware wijn. Redelijk complex (2,2). Iets ronder dan de 2008 (zie HIER), maar in mijn beleving (en herinnering) ook iets minder intens. Ja, dan toch maar eens een keer naast elkaar proeven!

Totaal 14,8 punten. Drinken nu tot 2017.

Ed
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons ook volgen op Facebook, Twitter of Google+ en je hoeft niets te missen!