Een witte wijn uit Toscane, een combinatie die bij mij zomerse gevoelens oproept. En dat in januari….
Deze wijn is een assemblage van 70 procent Trebbiano en 30 procent Chardonnay. Het productiegebied is gesitueerd in Poggibonsi, in de omgeving van de bekende plaats Siena. De wijngaarden zijn gelegen op een hoogte van 210 meter. De druiven worden met de hand geplukt. Het eerst is de Chardonnay aan de beurt en een paar weken later de Trebbiano. Na de fermentatie vindt de assemblage plaats en wordt de wijn “opgevoed” in stalen tanks voor zes maanden.
Deze wijn is verkrijgbaar bij de Wijnlakei, specialist in Italiaanse topwijnen. Het prijskaartje voor deze fles is € 11,50. Degustazione!
Fattoria Montemorli Bianco Toscano 2011
De kleur is helder en licht tot kopergeel (2,4).
In de neus iets honing, bloemig en licht mineralig. Een zachte en vriendelijke geur (3,4).
Op de tong droog met frisse zachte zuren. Een mooie nootachtige amandelsmaak. Dorstlessend. Je proeft ook wat vettigheid van de Chardonnay, dit geeft een subtiele balans. Een niet uitbundig maar strak smaakpalet (5,9).
Een wijn met finesse. Goed te combineren met salades, een stukje Gorgonzola of wit vlees en vis (2,0).
Totaal 13,7 punten. Drinken nu tot 2016.