Fattoria dei Barbi 2015, een uitstekende Brunello di Montalcino

Een Brunello di Montalcino waaraan ik goede herinneringen heb is deze fles van Fattoria dei Barbi.

De ene “Brunello” is de andere niet. Er zitten behoorlijke kwaliteits- én prijsverschillen tussen één van de beroemdste wijnen van Italië: Brunello di Montalcino. Dit exemplaar van Fattoria dei Barbi valt in de categorie “goed” met een vrij scherpe prijs.

Fattoria dei Barbi is gevestigd in het plaatsje Montalcino, regio Toscane. Het is een traditionele wijnbedrijf met een lange geschiedenis die teruggaat tot het jaar 1352. Momenteel zwaait Stefano Cinelli Colombini, een erfgenaam, de scepter. Er behoren 306 hectare bij het wijngoed, gelegen in Morellino en Montalcino. Daarvan horen 66 hectare bij het wijnbouwgebied Brunello di Montalcino. De huidige jaarlijkse productie is ongeveer 800.000 flessen, waarvan meer dan 200.000 Brunello.

De wijn is voor 100 procent gemaakt van de Sangiovese druif. De wijngaarden zijn zuidelijk geëxponeerd en staan op een bodem van mergel en kalksteen, op een hoogte van 300 tot 500 meter. De stokken hebben een gemiddelde leeftijd van 15-20 jaar.
Voor de vergisting worden de druiven eerst onderworpen aan een koude maceratie die erin bestaat de druiven af ​​te koelen tot een temperatuur van 16°C in een omgeving beschermd door CO2. Dit proces verhoogt de extractie van polyfenolen en aromaverbindingen. De alcoholische gisting die daarop volgde duurde 16 tot 17 dagen bij een gecontroleerde temperatuur van 27°-28°C. Na de malolactische gisting rijpt de wijn de eerste maanden in kleine tot middelgrote eikenhouten vaten (2,25 – 15 hl). Daarna een rijping in grotere eikenhouten vaten, voor een totale periode van 24 maanden. Tenslotte volgt na de botteling nog een flesrijping van minimaal 4 maanden.

Fattoria dei Barbi 2015 Brunello di Montalcino

Een diepe, robijnrode kleur. Helder. In de rand fraai dakpannenrood.
De neus komt na het overgieten in een karaf goed los. Natte aarde, bosgrond, eucalypthus en fruitaroma’s van zoete zwarte kersen. Het “beluchten” van de wijn laat ook wat florale aroma’s zien van rode rozen.
Tintelend en iets drogend op de tong. Rijk aan tannine. Een smaak die vol is van kruiden en specerijen. Zoute karamel, donkere honing en pure chocolade. Donker fruit, vanille, zwarte peper en teer. Wat alcoholische warmte in de afdronk.

Een rijke, complexe en vrij krachtige Brunello. Echt een wijn voor bij een knapperend haardvuur. Goed gemaakt. Ik geef de wijn een geschat bewaarpotentieel van ongeveer 10 jaar vanaf heden.

Een sterke score voor deze Brunello van Fattoria de Barbi: 17 punten.

Prijsindicatie: deze wijn is verkrijgbaar voor een prijs van rond de 35 euro (Wine in Black).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *