Fantini Pecorino 2019, sprankelende en soepele witte wijn

Een speelse, soepele Italiaanse witte wijn uit de supermarkt, gemaakt van het druivenras Pecorino.

Pecorino: een bijna verdwenen ras

Bij de naam Pecorino denken velen in eerste instantie aan de bekende kaassoort, echter er is ook inheems druivenras met deze naam. De Pecorino druif dankt zijn naam waarschijnlijk aan de schapen van Italiaanse boeren, die de druif graag aten omdat deze lekker zoet smaakt. Pecorino is geen gemakkelijke druif om te verbouwen. Het is een druif met weinig opbrengst en de druif stelt veel eisen aan de plek waar hij wordt neergezet. Deze eigenschappen hebben ervoor gezorgd dat de druif in de jaren ’80 van de vorige eeuw zo goed als uitgestorven is geweest. Op initiatief van de producent Crocci-Grifoni is begin jaren ’90 Pecorino (gelukkig) weer aan een succesvolle opmars begonnen. Ik zeg gelukkig omdat ik goede/plezierige ervaringen heb met wijnen van dit ras.
De stokken met Pecorino druiven staan vooral aangeplant in de regio’s De Marken en Abruzzen.

Deze wijn gemaakt van de Pecorino druif is uitgebracht onder de naam Fantini. Fantini is een wijnmakerij, gelegen in de plaats Ortona, die valt onder de grote wijnproducent Farnese. De herkomstbenaming (Indicazione Geografica Tipica) Terre di Chieti verwijst naar het herkomstgebied, gelegen in de regio Abruzzen.

Fantini Pecorino is verkrijgbaar bij de bekende supermarktketen AH. Een fles wisselt voor de prijs van € 5,69 van eigenaar.

Fantini Pecorino 2019

Heldere kleur, bleekgeel met een lichtgroene tint. Een lichte kleurintensiteit, 1-1,5 op een schaal van 5.
De neus opent zich lekker in het glas. Gele appeltjes, ananas, rijpe perzik en wat tropisch fruit (banaan). Geurig en fruitig.
In de smaak het fruit van limoen, ananas en bitters van gele grapefruit. Daarbij wat mineralen. Redelijk hoge, wat knisperende zuren. Fris en jong, levendig en iets straf. Citrusfruit in de afdronk. Dorstlessend.

Een sprankelende, redelijk soepele witte wijn met een lichtvoetig, speels karakter. Lekker met zomers weer in de tuin en genieten maar!

De score voor deze zomerse Pecorino uit de supermarkt is 13,5 punten.

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #ah #pecorino #terredichieti #farnese #fantini

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *